Linkovi

Glenny: 'Elita u Beogradu pomirena je s činjenicom da će Kosovo postati neovisno, ali se ne usudi to javno reći'


Britanski novinar i stručnjak za Balkan Misha Glenny smatra da se Kosovo nalazi na putu prema – kako je rekao - 'uvjetnoj neovisnosti', koju će odobriti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Kako javlja Barry Wood, Misha Glenny je u Washingtonu također izjavio da očekuje skoro hvatanje Ratka Maldića, bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba kojeg je haaški Tribunal optužio za ratne zločine.

Misha Glenny sumnja da će Rusija ili Kina u Vijeću sigurnosti uložiti veto na rezoluciju koja odobrava neovisnost Kosova, ukoliko se ispune određeni uvjeti. Šest godina nakon što je NATO savez iz ove pokrajine izbacio srbijansku vojsku, 'činjenica da je status Kosova neodređen više nije prihvatljiva' – rekao je Glenny, te dodao da je 'konačno počeo koordinirani američki i europski napor da se problem riješi'.

Norveški diplomat Kai Eide, koji je nedavno imenovan međunarodnim izaslanikom za Kosovo, treba u roku od nekoliko mjeseci utvrditi da li lokalne vlasti ispunjavaju međunarodne kriterije. Ako ih ispunjavaju, počet će pregovori o statusu ove pokrajine. No, rekao je Misha Glenny, bila bi pogreška očekivati da je 'zeleno svjetlo' pregovorima neminovno. Jer, lokalne vlasti na Kosovu nisu do sada bile sposobne osigurati prava srpske manjine – rekao je ovaj britanski stručnjak za Balkan.

Prema Glennyju, ključni čimbenik za postizanje mirnog rješenja je – da Srbi pristanu na neovisnnost Kosova: "Srbima treba nešto dati za uzvrat. A to Europska unija, mislim, nije učinila. Unija jedina može ponuditi inicijativu Srbiji, a to je jasno zacrtan put prema članstvu u Europskoj Uniji."

Misha Glenny tvrdi da je politička elita u Beogradu spremna prihvatiti neovisnosti Kosova, no iz političkih razloga to ne mogu javno reći. On smatra da su se u Srbiji dogodile značajne pozitivne promjene, jer je premijer Vojislav Koštunica udovoljio američkim i europskim zahtjevima u vezi sa surandjom s Tribunalom. "Emitiranje snimaka iz Srebrenice bilo je pažljivo koordinirano između Europske unije, Sjedinjenih Država, ureda tužitelja u den Haagu, i Beograda. Cilj emitiranja tih snimki bio je – oslabiti javnu podršku i pripremiti ljude za uhićenje Ratka Mladića, do kojeg bi trebalo doći negdje u roku od mjesec dana" - tvrdi Misha Glenny.

On smatra da bi članstvo Hrvatske i Srbije, koje se – kako je rekao – nalaze u središnjem dijelu Balkana – "trebalo popločati put prema Uniji za druge zemlje ove regije."

XS
SM
MD
LG