Linkovi

UN: Neslaganje oko Kosova


U Ujedinjenim narodima na vidjelo je izišlo neslaganje oko Kosova. U izvješću Vijeću sigurnosti čelnik misije Ujedinjenih naroda na Kosovu, Soeren Jessen-Petersen, ukazao je na pozitivne znakove intenziviranja dijaloga između Beograda i Prištine po nizu pitanja. On je rekao da je Kosovo poduzelo važne korake kako bi se unaprijedio život manjina no dodao je da kosovski Albanci moraju iskazati istu razinu poštivanja manjinskih prava kao što je to slučaj u Europi. Prema njegovim riječima, Beograd mora potaknuti kosovske Srbe da sudjeluju u procesu kako bi se osigurala zaštita njihovih prava.

"Vjerujem da je poruka jasna: nastavite s dobrim i napornim radom. Ako budete naporno radili uspjet ćete. Sada je, međutim, puno toga u rukama kosovskih Albanaca. Oni znaju što moraju učiniti."

Ujedinjeni narodi su postavili popis od osam normi demokratskog društva koje Kosovo mora ispuniti prije pregovora o konačnom statusu Kosova. Čelnik beogradskog Centra za koordinaciju Kosova Nebojša Čović izjavio je da Srbija i Crna Gora podržavaju sveobuhvatnu reviziju koju je inicirao glavni tajnik Kofi Annan jer će to, prema Čovićevim riječima, pokazati znatno drugačiju stvarnost od one koja je iznesena u izvješću Soerena Jessena-Petersena. Čović je dodao da neovisno Kosovo nije održivo, da nije demokratska opcija i da bi destabiliziralo regiju.

XS
SM
MD
LG