Linkovi

Predstavljena nova američka diplomatska inicijativa za Kosovo


Treći čovjek američkog Državnog tajništva Nicholas Burns izjavio je da administracija predsjednika Busha pokreće novu diplomatsku inicijativu usmjerenu na definiranje konačnog statusa Kosova. Burns, inače podtajnik za politička pitanja u State Departmentu, predstavio je novu incijativu u svjedočenju u Kongresu.

Pitanje Kosova već je šest godina neriješeno, dok Sjedinjene Države i Europska unija razmatraju budućnost te pokrajine, a 17.500 vojnika NATO saveza čuvaju krhki mir na temelju mandata Ujedinjenih naroda. U rezoluciji Vijeća sigurnosti 1244 iz 1999. kaže se da se status Kosova treba riješiti pregovorima. Podtajnik Burns izajvio je da administracija sada smatra da je izuzetno važno da se riješi pitanje hoće li Kosovo ostati u sklopu Srbije i Crne Gore, ili će pak steći neovisnost, odnosno, biti podijeljeno

"Status quo na Kosovu, čiji status još nije definiran, više nije održiv, poželjan ili prihvatljiv. Ovakva situacija ne zadovoljava niti jednu od strana, kao ni jedan narod u regiji, te ostavlja otvorenom mogućnost novog izbijanja etničkog nasilja. Vjerujemo da bi, ukoliko ne riješim pitanje statusa Kosova u bližoj budućnosti, to moglo potkopati mnogo onoga što smo postigli na Balkanu u zadnjih deset godina," kazao je.

Državna tajnica Condoleezza Rice šalje Burnsa u posjet regiji početkom sljedećeg mjeseca. Prema riječima podtajnika za politička pitanja, Sjedinjene Države podržavaju proces u kojem će glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan imenovati norveškog diplomata da procijeni spremnost Kosova za počinjanje pregovora o konačnom statusu, nakon čega bi pregovore preuzeli visoki američki i europski pregovarači.

Neki američki zakonodavci, koji su kritizirali – kako je rečeno – odugovlačenje Bijele kuće po pitanju Kosova, ne vide potrebu za ovim koracima. Republikanski kongresmen Dana Rohrabacher izjavio je: "O čemu se više ima pregovarati? Što još treba utvrditi? Stanovnici Kosova imaju pravo sami odlučiti o svojoj budućnosti na biralištima, baš kao i svi drugi ljudi na svijetu."

Burns je izjavio da se sada treba usredotočiti na etnički sklad, dodajući da se ne smije ponoviti etničko čišćenje iz 1999. u kojem su u kampanji kojom je upravljao Slobodan Milošević ubijene tisuće Albanaca.

"Sjedinjene Države intervenirale su na Kosovu da bi zaštitile kosovske Albance od etničkog čišćenja od strane Miloševića i njegovih snaga. Sada ne smijemo dozvoliti situaciju u kojoj će većina kazniti manjinu, jer je jedini put naprijed etničko pomirenje i mi smo predani tom putu," izjavio je.

Burns je dodao da bi Srbija trebala privesti kraju tamno poglavlje u svojoj povijesti izručivanjem Ratka Mladića u Den Hag. Također je kazao da Washington pojačava pritisak na vladu Bosne i Hercegovine da pronađe i izruči Radovana Karadžića.

Vuk Jeremić, vanjskopolitički savjetnik srbijanskog predsjednika kazao je da je njegova vlada dala Washingtonu uvjeravanja što se tiče Mladića. "Od 36 srpskih optuženika za ratne zločine samo je jedan još uvijek na slobodi i naša vlada čini sve što može da ga uhvati i izruči," kazao je Jeremić.Jeremić je opisao neovisnost Kosova kao vrlo opasno pitanje koje bi moglo izbrisati ostvareni napredak.

No, ministar u kosovskoj vladi Adrian Gjini iznio je drugačije mišljenje, rekavši: "Bližimo se trenutku kada će trebati riješiti status Kosova. Za veliku većinu stanovnika Kosova, konačni status znači neovisnost. Zato bi bilo koje drugo rješenje teško moglo biti konačno."

Svjedočenje o Kosovu u Kongresu održano je tjedan dana prije nego što će o tom pitanju raspravljati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG