Linkovi

Albright: 'Od prvog dana mandata, George Bush ignorira Balkan' (21/7/04) - 2004-07-20


U Centru Woodrow Wilson ovdje u Washingtonu svoje je nedavno objavljene memoare predstavila Madeleine Albright, bivša američka državna tajnica. Odgovarajući na pitanja okupljenih, Madeleine Albright je kritizirala “nedovoljan angažman administracije predsjednika Busha na Balkanu”.

Upitana zbog čega često kritizira aktualnu administraciju u vezi kaosa i bezvlađa u Iraku, kada slično bezvlađe vlada i na Kosovu, gdje je američka vojska stigla za njezina mandata, Madeleine Albright je rekla: "Jedan od razloga zbog čega je na Kosovu takva situacija je to što ova administracija ignorira Kosovo, i to od prvog dana svog mandata. Da je Amerika vršila pritisak na Ujedinjene narode, koji upravljaju Kosovom, problema bi bilo manje. Da je u Bijeloj kući Al Gore, situacija na Balkanu - ne samo na Kosovu već i u Bosni - bi bila mnogo bolja, jer bi on toj regiji posvetio mnogo više pažnje. Što se tiče Iraka, očito je da aktualna administracija uopće nije imala nikakav plan za poslijeratno razdoblje."

Madeleine Albright je također podsjetila da i “Srbi trebaju pomoći u normalizaciji stanja”, kako na Kosovu tako i u Bosni i Hercegovini. Nadajmo se da će nova vlada pomoći u hvatanju Karadžića i Mladića, jer upravo ova dvojica bjegunaca simboliziraju problematično stanje cijele regije – rekla je bivša čelnica ameičke diplomacije.

"Svi često činimo jednu te istu pogrešku – mislimo da je neki problem u potpunosti riješen, da mu se više uopće ne trebamo vraćati, da ga možemo početi ignorirati... U diplomaciji i nacionalnoj sigurnosti to nije slučaj. Treba žonglirati s mnogo lopti. Isto kao što na svjetskoj sceni ne možemo isključivo ‘solirati’, isto tako ne možemo biti jednodimenzionalni i misliti da je Irak jedini problem kojim se u ovom trenutku treba baviti."

Madeleine Albright je tijekom devedesetih prvo bila američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima a potom – između 1997 i 2001. – državna tajnica. Kritičari joj često zamjeraju što je tadašnja američka diplomacija izgubila mnogo energije na – s globalne točke gledišta – prilično mariginalnoj krizi poput balkanske, a da je – navodno – ignorirala problem islamskog terorizma i država koje mu pružaju utočište. Madeleine Albright je upitana zbog čega Amerika nije udarila na al-Qaidu krajem devedesetih nakon terorističkih napada na američke ambasade u Africi ili napada na razarač Cole u Jemenu?

"Najgori dan na položaju državne tajnice bio mi je kada su odletile u zrak naše ambasade u Keniji i Tanzaniji. Od tog dana, vlada je – na vrlo uporan i promišljen način – počela mijenjati svoje mehanizme kako bi se što bolje obranila od terorizma. No, to je bio kraj našeg mandata. Tada još nismo imali uvjerljiv dokaz da je za napade odgovorna al-Qaida, pogotovo u slučaju razarača Cole. Ne slažem se da neku zemlju ili neki objekt treba bombardirati, ako je jedina svrha samo bombardiranje – bez dokaza da se udara po pravom cilju."

XS
SM
MD
LG