Linkovi

Nova američka strategija za Kosovo


Sjedinjene Države pripremaju diplomatsku inicijativu usmjerenu na ubrzavanje međunarodnih pregovora o konačnom statusu Kosova.

Zasjenjena ratom u Iraku i drugim pitanjima, situacija na Kosovu tiho ključa već nekoliko godina, bez većih diskusija o tome kako će izgledati konačno rješenje za Kosovo. Međutim, administracija predsjednika Busha, zabrinuta zbog ovog zastoja, nastoji dati novi zamah mirovnom procesu iznošenjem strategije usmjerene na pokretanje pregovora o konačnom rješenju pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda možda do kraja ove godine.

Američki plan, proizvod intenzivnih konzultacija s europskim saveznicima, predstavit će danas u Kongresu treći čovjek američkog Državnog tajništva, podtajnik za politička pitanja Nicholas Burns. Detalji novog plana nisu objavljeni. No "Washington Post" je jučer javio da on uključuje imenovanje izaslanika Ujedinjenih naroda, koji bi ocijenio je li Kosovo spremno za pregovore o konačnom statusu.

Kada izaslanik potvrdi da je Kosovo spremno, Ujedinjeni narodi bi, prema planu, sazvali pregovore o tome hoće li Kosovo dobiti neovisnost, ostati dio Srbije ili imati hibridni status. Međunarodna zajednica do sada je odgađala pregovore o konačnom statusu, dok Kosovo ne ispuni standarde na poljima kao što su samouprava, povratak izbjeglica i zaštita prava srpske manjine.

Na briefingu za novinare, glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je da su Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici došli do zaključka da bi se ostvarivanje standarda i pregovori o konačnom statusu Kosova trebali podudariti. "Mi, zajedno s Ujedinjenim narodima i drugima, radimo na uspostavljanju nešto stabilnije situacije kroz ostvarenje tzv. standarda demokracije, dobre uprave, otvorenosti, prihvaćanja srpskih i drugih povratnika koji se vraćaju svojim kućama. No, taj proces ne može ići beskonačno, bez definiranja konačnog statusa. Ljudi uključeni u ovu situaciju žele znati u kakvom će sustavu živjeti".

Boucher je dodao da nema unaprijed zadanog rješenja za konačni status Kosova, no da Sjedinjene Države i njihovi saveznici žele da se to pitanje riješi kako bi se Balkan konačno stabilizirao i pronašao svoje mjesto u Europi i euroatlantskim institucijama. NATO na Kosovu ima više od 20 tisuća vojnika, no unatoč njihovoj nazočnosti, u pokrajini je u više navrata izbilo etničko nasilje, između ostaloga i početkom prošle godine, kada je 19 Srba ubijeno, a stotine su ih ranjene.

Bivši diplomat iz administracije predsjednika Clintona Richard Holbrooke, nedavno je u komentaru upozorio da je Kosovo samo po sebi nestabilno, te da će NATO tamo ostati zauvijek, ukoliko se ne ubrzaju napori da se pronađe konačno rješenje. Holbrooke je predvidio da će se Kosovo, a kasnije i Crna Gora, osamostaliti od Srbije, te da bi, u tom scenariju, Srbija imala svijetlu budućnost kao članica Europske unije, zajedno s drugim zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije. "Washington Post" je također javio da će administracija predsjednika Bush kombinirati diplomatsku inicijativu o Kosovu s upozorenjem Srbiji da normalni odnosi sa Sjedinjenim Državama i NATO savezom ovise o hvatanju Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG