Linkovi

Anti-ratni prosvjed majke poginulog vojnika privlači sve veću pozornost medija


Dnevnik International Herald Tribune piše o anti-ratnom prosvjedu Cindy Sheehan, čiji je sin, vojnik, poginuo u Iraku. Cindy Sheehan već nekoliko dana prosvjeduje na domak predsjednikova rancha u Crawfordu, u Teksasu, gdje George Bush provodi godišnji odmor.

Cindy Sheehan je dala već na desetke intervjua, a razgovarala je i s predsjednikovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost. Uglavnom, njezin je prosvjed – i zbog poslovične 'novinarske suše' kada su u pitanju svježe vijesti u ovo ljetno doba – zaokupio medije, piše International Herald Tribune.

Zanimljivo je da se Cindy Sheehan srela s predsjednikom Bushom, prije nešto više od godinu dana, na jednom od niza susreta koji on ima s roditeljima poginulih vojnika. Gospođa Sheehan kaže da ju je razočaralo hladno ponašanje predsjednika Busha, u toj prigodi. 'Predsjednik se ponašao kao da je na nekom primanju' – kaže Cindy Sheehan. Iako se s njom upustio u razgovor, predsjednik nije znao ime njezina sina, i stalno ju je oslovljavao s 'mama', što je gospođu Sheehan pogotovo iritiralo – piše International Herald Tribune.

******

Dnevnik Usa Today piše o Jeanine Pirro, državnoj tužiteljici iz jednog predgrađa New Yorka, koja će vjerojatno biti suparnica Hillary Rodhman Clinton, na izborima za Senat, sljedeće godine.

Glavna poruka kampanje ove republikanke – piše najtiražniji američki dnevnik – glasit će: 'Jeanine Pirro je jedina kandidatkinja koja zaista želi biti senatorica'. U prijevodu – 'ne glasajte za Hillary Clinton jer nju jedino zanima – Bijela kuća, a Senat je tek sporedan.'

USA Toda inače piše da Hillary Clinton i Jeanine Pirro imaju dosta toga zajedničkog: obje predstavljaju umjeren smjer u svojim strankama, i obje su za legalnost pobačaja.

No, ima i još nešto. Obje političarke su u prošlosti imale probleme s – muževima. Suprug Jeanine Pirro, istaknuti republikanski lobist, bio je u zatvoru zbog porezne pronevjere. Problemi Billa Clintona, bivšeg predsjednika države, poznati su pak cijeloj Americi. No, lokalni politolozi kažu da će ova tema biti od marginalnog značaja. 'Problemi ove vrste će se, u izbornoj kampanji, međusobno neutralizirati, zato jer su zajednički i jednoj i drugoj kandidatkinji' – prognozira Gerald Benjamin, profesor na Sveučilištu New Yorka.

XS
SM
MD
LG