Linkovi

Dvije godine kasnije, Amerikanci vjeruju da je Iraku bolje nego u vrijeme Saddama Husseina


Sutra se obilježava druga godišnjica početka rata u Iraku. Tim povodom “Christian Science Monitor” donosi tekst u kojem se podsjeća da je rat u Iraku odnio više od tisuću i pet stotina života američkih vojnika, da su tisuće ranjene, a da je rat koštao američke porezne obveznike više od 200 milijardi dolara. Budući da su u Irak upućeni brojni pripadnici Nacionalne garde i rezervisti, u Americi nema lokalne zajednice koja nema nekoga u Iraku.

Pa ipak, primjećuje “Christian Science Monitor”, javnost se više bavi reformom sustava državnog mirovinskog osiguranja, suđenjem Michaelu Jacksonu i sve većim cijenama naftnih derivata. Čak je i anti-ratni pokret tiši ovih dana. Razloge za to, kaže politolog John Allen Williams, valja tražiti u uspješnoj kampanji predsjednika Busha koji je, nakon nikada pronađenog oružja masovnog uništavanja, kao razlog za rat naveo širenje demokracije.

S jedne strane, postotak Amerikanaca koji kažu da je broj američkih vojnih žrtava u Iraku neprihvatljiv, udvostručio se. S druge, većina Amerikanaca, piše “Christian Science Monitor”, danas se slaže da je u Iraku bolje nego u doba Saddama Husseina i vjeruje da su se izgledi za širenje demokracije na Srednjem istoku poboljšali.

“Washington Post” izvješćuje o smrti Georgea Kennana, bivšeg američkog diplomata i povjesničara koji je dobio Pulitzerovu nagradu. Kennana se smatra autorom vanjsko-političkih postavki koje su Sjedinjene Države slijedile u doba Hladnog rata. Njegov zvjezdani trenutak dogodio se 1946. godine dok je služio u američkoj ambasadi u Moskvi. Kennan je uputio u Washington povjerljivu poruku u kojoj je iznio niz stajališta koja je američka vlada slijedila sve do kolapsa Sovjetskog saveza pola stoljeća kasnije. U poruci je stajalo da sovjetska ekspanzija mora biti zaustavljena i to politikom koja mora imati vojni element no koja se mora prvenstveno sastojati od ekonomskog i političkog pritiska. Kennan je, između ostaloga, služio kao ambasador u Jugoslaviji od 1961. do 1963. godine. Umro je u Princetonu, u saveznoj državi New Jersey, u 101. godini.

XS
SM
MD
LG