Linkovi

Milijuni diljem svijeta protiv rata u Iraku (15/2/03) - 2003-02-15


Milijuni diljem svijeta prosvjeduju danas protiv mogućeg rata u Iraku. Britanska policija procjenjuje da je više od pola milijuna prosvjednika prošlo ulicama Londona pozivajući na mir. Na skupovima diljem Francuske okupilo se najmanje 400 tisuća osoba, u Rimu milijun, a pola milijuna u Berlinu.

Anti-ratni prosvjedi održani su i u Barceloni, Dublinu i Belfastu. Ovdje u Sjedinjenim Državama, mirovni aktivisti održavaju skup u blizini sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku. Organizatori očekuju dolazak stotinu tisuća osoba kojima će se obratiti južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu. Prosvjedi su održani i u Aucklandu na Novom Zealandu, zatim u nizu australijskih gradova te u Tokiju, Manili i Bangkoku.

Mirnim prolaskom središtem Zagreba danas je završen središnji hrvatski prosvjed protiv rata u Iraku u organizaciji građanske inicijative “Dosta je ratova” koja je okupila 30-tak mirovnih udruga iz cijele Hrvatske.

Oko dvije tisuće prosvjednika na zagrebačkom Trgu bana Jelačića demonstriralo je protiv američkog napada na Irak.

Prosvjednici okupljeni oko inicjative “Dosta je ratova” izrazili su svoje neslaganje sa američkom politikom ali i protivljenje hrvatskoj vladi zbog potpisa potpore u izjavi vilniuske skupine.

Glumica Urša Raukar je prozvala hrvatsku vladu:

“Ova zemlja je prošla jedan krvavi rat, doživjela jednu stravičnu agresiju. Danas je naša zemlja potpisnica vilniuske skupine i mi smo jedna od 18 saveznica Bušu u ratu protiv Iraka.

Ja bi s ovog mjesta apelirala na Ivicu Račana i našu vladu da prestanu kalkulirati i da jednom budu moralni i etični i da skinu taj potpis, da Hrvatska ne bude u svijetu doživljena kao jedna od 18 saveznica u ratu protiv Iraka.

S trga su se demonstranti uputili na Zrinjevac gdje je smještena zgrada američkog veleposlanstva. Demonstranti su nosili transparente: “Političare u rovove”, “Bush – Hitler 21. Stoljeća” a isprd zgrade dobro čuvanog veleposlanstva spaljena je omanja nazovi “američka” zastava s kukastim križevima umjesto zvijezdica.

Skandiralo se pak: “Bushu - Sadame, Bushu – Sadame….”

Osim u Zagrebu, prosvjedi protiv rata u Iraku održani su i u Osijeku, Vukovaru, Ivancu, Kninu, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku dok je anti-ratni provjed u Rijeci održan jučer.

XS
SM
MD
LG