Linkovi

Anti-ratni aktivisti blokirali središta Washingtona, San Francisca i Philadelphije (21/3/03) - 2003-03-20


U mnogim američkim gradovima, tisuće anti-ratnih prosvjednika blokirale su jučer glavne prometnice, usporivši dolazak na posao mnogim građanima. Također su održani deseci mirnih skupova na kojima je iskazano protivljenje američkoj intervenciji u Iraku.

Prosvjedi su sezali od New Yorka i savezne države Massachussetts, na Istočnoj obali, pa do Kalifornije i Nevade na zapadu zemlje.

Aktivisti organizacija koje se protive politici Bijele kuće na Srednjem istoku blokirali su središta niza gradova, među ostalim i Philadelphije, Washingtona i San Francisca.

U San Franciscu, policija i vatrogasci morali su motornim pilama prerezati lance i metalne cijevi kojima su se aktivisti povezali u živi zid, blokiravši nekoliko ulica. Oko 175 aktivista bilo je uhićeno.

U Washingtonu, ulice u blizini Bijele kuće blokirali su aktivisti na biciklima. U Philadelphiji, prosvjednici su blokirali ulaz u nekoliko zgrada savezne i lokalne uprave, a stotinjak ih je bilo i uhićeno zbog onemogućavanja rada u tim zgradama.

U Carson Cityju, u saveznoj državi Nevada, održan je kontra-prosvjed, gdje je oko 500 osoba - većinom ratnih veterana - iskazalo podršku pripadnicima oružanih snaga koji sudjeluju u intervenciji protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG