Linkovi

NYT: 'Dvije velesile - SAD i svjetsko javno mnijenje' (17/2/03) - 2003-02-17


“Nova sila – na ulicama” - naslov je pod kojim New York Times piše da su pukotine u zapadnom savezu zbog Iraka, kao i masovne anti-ratne demonstracije diljem svijeta podsjetili da “u svijetu, možda, još uvijek postoje dvije super-sile: Sjedinjene Države i svjetsko javno mnijenje”.

U svojoj kampanji da razoruža Irak, ako treba i ratom, predsjednik se Bush sučelio s novim, žilavim protivnikom – milijunima ljudi koji su preplavili ulice New Yorka i desetaka drugih gradova svijeta, kako bi izrazili protivljenje ratu – piše newyorški list. Najnoviji izliv anti-ratnog raspoloženja možda nije dovoljan da odvrati gospodina Busha i njegove savjetnike od rata, ali već i sam broj demonstranata jasno ukazuje na mogućnost da žurba u rat može imati političke posljedice po one zemlje koje podržavaju pohod gospodina Busha na Irak – piše New York Times.

Los Angeles Times piše da su najveći anti-ratni prosvjedi održani u onim zemljama čije vlade podržavaju američku politiku prema Iraku. Poplava prosvjeda je pokazala da je iračka kriza ne samo zaoštrila američko-europske odnose, nego je unijela razdor izmedju Europljana i njihovih čelnika – ocjenjuje najveći californijski list. “Ne prosvjedujem protiv Sjedinjenih Država… ali gospodin Bush izolira SAD od Europe” – riječi su jednog njemačkog prosvjednika koje citira Los Angeles Times.

USA Today bilježi da se uz šest već prijavljenih kandidata, za predsjedničke izbore 2004.godine priprema još nekolicina demokrata. Ovoga tjedna bi takozvane predizborne istražne odbore trebali osnovati kongresmen Dennis Kucinich i bivša senatorica Carol Moseley-Braun, a za njima bi se u igru uključio i senator Bob Graham. Na tom bi se popisu pretendenata za nominaciju Demokratske stranke na predsjedničkim izborima uskoro mogao naći i bivši zapovjednik NATO-snaga – genaral Wesley Clark, piše USA Today.

XS
SM
MD
LG