Linkovi

Anti-ratni aktivisti najavljuju nove prosvjede (19/3/03) - 2003-03-19


Dok američki vojnici u Perzijskom zaljevu čekaju zapovijed da krenu u rat, diljem Sjedinjenih Država proturatni prosvjednici intenziviraju svoje mirne demonstracije.

Ultimatum predsjednika Busha Saddamu Husseinu uživa veliku podršku američke javnosti. Prema posljednjim anketama, nakon predsjednikova govora u ponedjeljak, dvije trećine ispitanika odobrava, a svega 30 posto se protivi ultimatumu. Međutim ove brojke ne umanjuju oštrinu antiratnih prosvjeda.

Glick: Kad bombe počnu padati, prosvjednika će biti sve više

Ted Glick, organizator anti-ratnih prosvjeda iz organizacije Ujedinjeni za mir i pravdu kaže da proturatni pokreti na početku nikad nisu masovni. Međutim, on vjeruje da će se broj protivnika rata povećati nakon što budu ispaljeni prvi hici:

"Ako bombe počnu padati bit će mnogo više prosvjeda po cijeloj zemlji. Organizirana je mreža na državnoj razini s oko 10 tisuća ljudi koji će u slučaju da bombe počnu padati vršiti akcije nenasilnog civilnog neposluha i riskirati uhićenje.”

Lumsdaine: Svjesni smo rizika

Proturatni prosvjednici kažu da su spremni izložiti se riziku radi svojih uvjerenja. Peter Lumsdaine, iz Santa Barbare u Kaliforniji, kaže je obližnja zračna baza Vanderberg jedna od meta onog što on naziva "nenasilnom izravnom akcijom".

"Svjesni smo mogućeg rizika, ali mi namjeravamo ući u samu bazu. Operativni centar u zračnoj bazi Vanderberg biti će uključen u akciju bombardiranja Iraka s tisućama bombi i krstarećih projektila."

Rosdatter: Blokiranjem vojnog prometa dajemo svog doprinos

Beth Rosdatter iz Lexingtona u Kentuckyu već je platila cijenu za svoje proturatno djelovanje. "Sinoć sam puštena iz zatvora gdje sam bila radi prosvjeda kod vojnog skladišta Bluegrass. Jednom mjesečno se tamo skupimo i blokiramo ulaz za kamione. Tamo je uskladišten veći dio municije manjeg kalibra koja će se koristiti u ratu. Smatramo da ako blokiramo transport metaka, da time dajemo naš dio u zaustavljanju rata.”

Gospođa Rosdater kaže da je bila iznimno razočarana čuvši ultimatum predsjednika Busha Sadamu Huseinu u ponedjeljak. Ona smatra da kao građanka Sjedinjenih Država koja se protivi ratu, ima dužnosti da se javno izjasni protiv onoga što ona smatra nepravednim ratom. Svjesna je da ga možda neće uspjeti zaustaviti, međutim - kako kaže - to je ne rješava obveze da barem pokuša to učiniti.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG