Linkovi

Prosvjedi diljem svijeta popratili prvu obljetnicu rata u Iraku (21/3/04) - 2004-03-21


Prvu obljetnicu početka rata u Iraku popratili su masovni prosvjedi diljem svijeta, u kojima je sudjelovalo preko milijun ljudi. Jedan od najvećih prosvjednih skupova održan je u Rimu, gdje je, prema procjenama, prosvjedovalo između 250 tisuća i 3 milijuna ljudi. U Španjolskoj, oko 200 tisuća ljudi prosvjedovalo je u Barceloni. Prosvjednici u Budimpešti sastavili su ljudski znak mira i tražili povlačenje mađarskog kontingenta od 300 vojnika iz Iraka. U Zagrebu se prosvjedovalo protiv upućivanja hrvatskih vojnika u Irak.

Prosvjedi su također održani diljem Sjedinjenih Država, uključujući New York, Chicago, San Francisco i Los Angeles. Najveći prosvjed održan je u New Yorku, gdje je, prema procjenama organizatora, središnjim dijelom Manhattana marširalo oko stotinu tisuća ljudi, koji su tražili povlačenje američkih snaga iz Iraka. Prosvjednici su nosili transparente i izvikivali slogane protiv administracije predsjednika Busha.

Anti-ratni prosvjedi održani su i diljem Azije – u Tokiju, Seulu, Bangkoku i Hong Kongu. Prosvjedovalo se i na ulicama Sydneya, gdje se tražilo povlačenje australskih vojnika iz Iraka. U Kairu i glavnim gradovima nekoliko drugih arapskih zemalja prosvjednici su izražavali protivljenje američkoj invaziji Iraka.

XS
SM
MD
LG