Linkovi

Robert Pape: Teroriste-samoubojice motivira politika, a ne vjera


U sjeni desetaka samoubilačkih napada u Iraku, te onih u Londonu od prije dva tjedna, nameću se barem dva pitanja: Što motivira bombaša samoubojicu? Kako ga se može zaustaviti? Odgovori se možda mogu pronaći u znanstvenom istraživanju koje analizira više od tri stotine slučajeva bombaških samoubilačkih napada.

Robert Pape, profesor na Sveučilištu Chicaga, analizirao je fenomen samoubilačkih napada u posljednjih 25 godina. Rezultati istraživanja objavljeni su u knjizi 'Smrću do pobjede – strateška logika samoubilačkog terorizma.'

Robert Pape kaže da organizirane kampanje samoubilačkih napada – kakve se danas događaju u Iraku, ili recimo prije dva tjedna u Londonu – imaju jasan politički cilj. Taj cilj je – prisiliti zapadne demokracije da se vojno povuku s teritorija koje teroristi-samoubojice smatraju svojim teritorijem.

Robert Pape: "Irak predstavlja dobar primjer za takvu strategiju. Prije američke intervencije, u ožujku 2003. godine, u Iraku se nikad nije dogodio samoubilački bombaški napad. Od ožujka 2003. broj takvih napada dramatično je porastao. U posljednje dvije godine – bez obzira na činjenicu da se u Iraku nalazi 140 tisuća američkih vojnika – broj samoubilačkih napada se udvostručio."

Robert Pape tvrdi da terorizma ove vrste nije proizvod islamskog fundamentalizma, iako se vjera koristi kao oruđe u regrutiranju dragovoljaca i prikupljanju novca. Naime, najuspješnija teroristička organizacija koja se koristi bombašima-samoubojicama su Tamilski tigrovi, koja djeluje na Šri Lanki, a članovi su joj Hindusi. Tamilski su tigrovi odgovorni za više samoubilačkih napada nego palestinske militantne organizacije Hamas i Islamski Džihad - kaže Robert Pape.

Kada je u pitanju motiv ovakvih napada, Pape kaže da je on uvijek isti – i u Izraelu, i u Šri Lanki, i u Čečeniji a i u Kašmiru. "Terorizam koji se služi bombašima-samoubojicama predstavlja odgovor na stranu vojnu nazočnost u nekoj regiji. On je odgovor na stranu okupaciju, a ne izraz islamskog fundamentalizma. Vrlo je važno biti svjestan ove činjenice. Po mom mišljenju, samoubilačkih terorističkih napada bit će sve više i više, ako mislimo da ćemo vojnom silom pomoći u transformaciji islamskih društava."

Robert Pape je analizirao i osobne karakteristike bombaša-samoubojica. Kaže da je većina njih obrazovana. "Mali broj njih su osamljeni pojedinci koji pate od depresije i žive na margini društva. Ne može se reći da su to ljudi koji bi bili skloni klasičnom samoubojstvu. Većina terorista samoubojica su društveno dobro integrirani ljudi, produktivni članovi svoje zajednice – tvrdi ovaj američki stručnjak.

Kako se nositi s ljudima koji su spremni otići u smrt, i sa sobom odnijeti desetke nevinih života? Robert Pape smatra da bi se Washington, kada je riječ o Srednjem istoku, trebao vratiti svojoj vojnoj strategiji iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Amerika tada nije bila vojno nazočna – barem ne na terenu, i velikom broju - niti u jednoj srednjeistočnoj zemlji. Ali, bila je sposobna da u kriznim trenucima, po hitnom postupku, pošalje svoje snage za brzu intervenciju u bilo koju zemlju.

Takvu bi strategiju treba koristiti danas u Iraku – smatra Robert Pape. "U roku od godinu dana, odgovornost za iračke vojne snage trebala bi se u potpunosti prebaciti na iračke vlasti. Nakon toga, treba početi sa sustavnim povlačenjem. Ne na brzinu, ali na način da za dvije-tri godine iračka vlada bude u potpunosti odgovorna za svoje oružane snage, a da Amerika ima odlične odnose s novom iračkom vladom" – objašnjava Robert Pape, koji je nedavno svoju studiju predstavio članovima Kongresa.

XS
SM
MD
LG