Linkovi

Wafa Idris nije junakinja (14/2/02) - 2002-02-18


11.rujna, 19 terorista-samoubojica – lažno se pozivajući na islam – iskoristilo je četiri putnička zrakoplova kao bombe. Prethodno su oteli te zrakoplove i zatim uz pomoć njih ubili oko tri tisuće osoba u Sjedinjenim Državama. Govoreći o broju ubijenih i o uništenoj imovini, njihovi su napadi bili bez presedana, ali ako se govori o njihovim zlim namjerama, oni su daleko od toga da budu jedinstven primjerak. Prije napada od 11. rujna i od tada bombaši-samoubojice počinili su mnoga druga teroristička djela, osobito protiv Izraela.

27.siječnja, Wafa Idris je u poslovnom dijelu Jeruzalema samu sebe raznijela bombom. Ta je Palestinka-samoubojica, tom prilikom, ubila jednog starijeg Izraelca te je ranila veliki broj drugih osoba. Do tada, svi su Palestinci, koji su izvodili samoubilačke bombaške napade bili muškarci. No, sada se, u nekim sredinama, iako se to čini nevjerojatno, vodi rasprava o tome je li u redu da muslimanka ubije sebe ukoliko želi ubijati Izraelce?

U medijima na područjima koja se nalaze pod palestinskom upravom, zatim u Egiptu, Jordanu i drugim mjestima, Wafa Idris slavi se kao junakinja. Kao što je to napisao Adel Hamud, urednik egipatskog tjednika Sou al-Uma …ona je uvećala vrijednost arapske žene…te je, na hvale vrijedan način, okončala beskrajnu debatu glede jednakosti muškarca i žene…Drugi komentatori su istaknuli da šarijatsko pravo brani ženama izvođenje samoubilačkih napada sve dok su muškarci u stanju to učiniti.

Međutim, prava je istina je da islamski zakon brani samoubilačke napade i ostale vidove terorizma bilo kome – muškarcu ili ženi. Kao što je to rekao Sheik Mohamed Sayid Tantawi, vrhovni svećenik kairskog Al-Azhar sveučilišta nakon terorističkih napada od 11.rujna,” prema islamu, ubijati nevine civile predstavlja užasan zločin za koji počinitelja treba kazniti”…

Predsjednik George Walker Bush istaknuo je u svom govoru u Ujedinjenim narodima u studenome prošle godine da teroristi ohrabruju ubojstvo i samobojstvo u ime islama, velike vjere, koja brani i jedno i drugo. Oni se usuđuju tražiti Božji blagoslov kako bi mogli ubijati nevine muškarce, žene i djecu. Međutim, Bog Isaka i Ismaela nikada ne bi odgovorio na tu molbu. Ubojica nije mučenik, one je jedino ubojica…

Ove riječi, kako su stručnjaci za islam i druge vjere jasno ukazali, upućene su teroristima bilo gdje u svijetu, uključujući Sjedinjene Države, Izrael, Europu, Latinsku Ameriku, Aziju i Afriku, i posve je sigurno da se te riječi odnose i na muškarce i na žene.

XS
SM
MD
LG