Linkovi

Snimke koje lede krv (24/1/02) - 2002-01-23


“Najbolji prijatelj slobode je – informacija, jer informacija omogućuje miroljubivim ljudima da postanu najjači, prvi red samoobrane.” Ove riječi izgovorio je ministar pravosudja Sjedinjenih Država John Ashcroft, prilikom objavljivanja dijelova snimki koje su zabilježene na pet različitih video vrpci, snimljenih u različito vrijeme.

Na zastrašujućim se snimkama mogu vidjeti petorica mladih terorista, koji – kako kaže gospodin Ashcroft – “po svemu sudeći, iznose svoje oproštajne poruke.” Analiza poruka ukazuje na to da su te osobe prošle obuku i pripreme za samoubilačke terorističke napade.

Video vrpce su pronadjene u Afganistanu, u ruševinama kuće u kojoj je živio Mohammed Atef, za koga se smatra da je bio pomoćnik al-Qaidinog čelnika Osame bin Ladena, zadužen za vojna pitanja. Atef je poginuo u jednom od američkih bombardiranja izvršenom tijekom studenog.

Četvorica od petorice mladića sa tih video-snimki su identificirana. To su RAMZI BIN-AL-ŠIB, ABD AL-RAHIM, MUHAMAD SAID ALI HASAN i KHALID IBN MUHAMAD AL-DŽUHANI. Gospodin je Ashcroft rekao da je Jemenac RAMZI BIN-AL-ŠIB dobro poznat službama sigurnosti i u Sjedinjenim Državama i u Njemačkoj. On je bio suradnik MOHAMEDA ATE, jednog od otmičara-samoubojica koji su izvršili napade 11. rujna. On je takodjer bio član terorističke ćelije al-Qaide u Hamburgu.

Američki ministar pravosudja je rekao da su video-snimke objavljene zato što su osobe koje su na njima snimljene vrlo opasne, te je sada “javnost diljem svijeta u prilici uključiti se u kampanju protiv terorizma.”

Predstavnici službi sigurnosti još uvijek ne mogu sa sigurnošću tvrditi jesu li napadi tih terorista neizbježni. No, sada je pravi trenutak za objavljivanje video-snimki kako bi javnost bila upoznata s tim da su teroristi na slobodi. Slike petorice terorista su razdijeljene službama sigurnosti diljem svijeta. Ministar pravosudja John Ashcroft zatražio je medjunarodnu pomoć u “identificiranju, lociranju i onesposobljavanju terorista koji su osumnjičeni za planiranje novih napada protiv nedužnih civila.” Zapamtite ova imena: RAMZI BIN-AL-ŠIB, ABD AL-RAHIM, MUHAMAD SAID ALI HASAN i KHALID IBN MUHAMAD AL-DŽUHANI. Oni će biti pronadjeni i izvedeni pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG