Linkovi

Myers: 'Jedino konačno rješenje za nasilje u Afganistanu i Iraku je političko rješenje'


Zapovjednik Združenog stožera americkih oružanih snaga, general Richard Myers, tvrdi da je u Afganistanu i Iraku postignut napredak. Medutim, on je takoder upozorio da ce pobunjenicke snage u obje zemlje, u mjesecima koji dolaze, pojacati napade – jer žele da oni koincidiraju s izborima koji su zakazani u obje zemlje.

Zapovjednik Združenog stožera, general Richard Myers izjavio je da ce pobunjenici u Iraku, kao i strani islamski ekstremisti koji su stigli u Irak, te ostaci Talibana i al-Qaide u Afganistanu, u bliskoj buducnosti pojacati napade na americke snage i lokalno stanovništvo. To ce se dogoditi zbog toga što se u obje zemlje pripremaju politicki važni dogadaji.

"Kao što smo to vidjeli i prije, kako se bliže izbori, sve je više nasilja. Za nasilje su odgovorni oni koji ne žele da se u Afganistanu i Iraku održe slobodni i pošteni izbori. To je vec videni trend, u obje zemlje" - rekao je general Myers.

Iracka ustavotvorna skupština radi na novom ustavu, o kojem bi se gradani trebali izjasniti u listopadu, na referendumu. U prosincu bi se trebali održati izbori, nakon kojih ce se sastaviti nova vlada. U Afganistanu, lokalni i nacionalni izbori zakazani su za sredinu rujna.

Govoreci u Klubu predstavnika stranih medija u Washingtonu, general Richard Myers je rekao da ekstremisti žele onemoguciti održavanje izbora jer su svjesni da uspjeh politickog procesa predstavlja – njihov poraz. Zbog toga je Washington odlucio u Afganistan ponovno poslati 82. padobransku diviziju, jednu od najelitnijih americkih postrojbi. U Iraku se ocekuje da ce sadašnja razina americkih vojnih efektiva ostati nepromijenjena.

General Myers je izjavio da je u Iraku postignut napredak u uvježbavanju lokalnih sigurnosnih i vojnih postrojbi: "U posljednjih nekoliko mjeseci dvije iracke brigade preuzele su odgovornost za dva sektora – jedna u sjevernim podrucjima Bagdada, druga u blizinu Kirkuka. Jucer je vojna postrojba iz Salvadora Iracanima predala jedan sektor u središnjem podrucju zemlje. To pokazuje da je još jedna lokalna vojna postrojba sposobna planirati i izvršavati zadatke, uz izvjesnu pomoc medunarodne koalicije."

General Myers je rekao da u Iraku glavni problem predstavlja slaba kontrola granice sa Sirijom, iz koje stižu mnogi strani boci koji napadaju americke i lokalne snage kao i civilno stanovništvo. Zapovjednik Združenog stožera kaže da se radi na jacanju sigurnosti uz granicu, no da bi i Sirija trebala uciniti više: "Mnogi strani borci stižu iz Sirije ili preko Sirije. Njima se tamo pomaže, da produ kroz zemlju, da stignu do granice. Ja ne kažem da Sirija izravno sponzorira takvu aktivnost. No, kada je rijec o vrsti društva kakvo je sirijsko, vrlo je vjerojatno da je tamošnja vlast svjesna što se dogada."

General Richard Myers je priznao da vojska cesto nije efikasna kada treba sprijeciti napade ekstremista samoubojica koji su spremni napasti civile. Jedino konacno rješenje za nasilje u Afganistanu i Iraku je politicko rješenje – rekao je zapovjednik Združenog stožera americkih oružanih snaga general Richard Myers.

XS
SM
MD
LG