Linkovi

Roditelji bombaša samoubojica (23/1/04) - 2004-01-23


Palestinske terorističke organizacije nastavljaju poticati samoubilačke bombaške napade na izraelske ciljeve, u kojima se ubijaju i ranjavaju ne samo Izraelci, već i Palestinci. Mnoge vlade osudile su te napade. No, što o njima misle Palestinci?

Već se uvriježio stereotip obitelji, koja hvali svojeg mrtvog sina ili kćer kao mučenika. To se često doista i događa – iako se čovjek pita što taj otac ili ta majka doista misle kada im dijete baci svoj život u vjetar kroz ubilačko djelo, koje samo uzrokuje novu bol, gorčinu i mržnju. Jesu li takvi roditelji doista ponosni na svoju djecu, ili samo igraju ulogu koju im nameće društveni pritisak.

U svakom slučaju, takva reakcija možda postaje sve manje uobičajena. Palestinski roditelji i drugi počinju istupati protiv terorističkih organizacija, koje tjeraju mlade da postanu samoubilački ubojice.

Jedan od takvih roditelja je Bilal al-Masri. Kako je javio "New York Times", petnaestogodišnjeg sina gospodina al-Masrija, Amjad, nedavno su ubili izraelski vojnici u Nablusu na Zapadnoj obali. Izraelci kažu da je Amjad bacao veliko kamenje na vojnike. Neki Palestinci dovode u pitanje točnost ovog objašnjenja. U pokušaju da osveti smrt brata, drugi sin gospodina al-Masrija, šesnaestogodišnji Iyad nabavio je remen pun eksploziva i odlučio izvršiti samoubilački bombaški napad. Međutim, izraelske su ga snage okružile prije nego što je uspio napasti. Iyad je detonirao eksploziv i ubio samog sebe, a da pri tome nije nanio zlo nikom drugom.

Tko su ti teroristi koji su uputili Iyada u samoubilačku misiju. Nitko ne želi reći ništa, no Bilal al-Masri vjeruje da su ti teroristi odgovorni za smrt njegovog sina. "Moj sin je bio u šoku nakon smrti njegovog brata," izjavio je gospodin al-Masri za "New York Times". "Nije bio potpuno svjestan što čini," dodao je. Teroristi su, kazao je gospodin al-Masri, "trebali shvatiti Iyadovu situaciju i nisu mu trebali dozvoliti da ode u napad, čak i ako je to sam tražio."

Mnogi drugi Palestinci u Nablusu kažu to isto. Oni kažu da bi svi oni koji su poslali Iyada u smrt trebali za to odgovarati. U tome su u pravu.

XS
SM
MD
LG