Linkovi

Demokracija u arapskom svijetu (9/3/03) - 2003-03-08


Ukoliko arapski svijet želi ići naprijed, mora se pozabaviti ograničenjima osobnih i političkih sloboda, koja su raširena u regiji. To je zaključak izvješća o razvoju ljudskih potencijala u arapskim zemljama, koje je sastavilo trideset arapskih intelektualca. Izvješće je u srpnju 2002. objavio Program Ujedinjenih naroda za razvoj. U tom izvješću kaže se da uklanjanje “deficita slobode” podrazumijeva više političke i ekonomske slobode, poštivanje vladavine zakona i osnovnih prava, jačanje položaja žena i bolje obrazovanje. Sjedinjene Države vjeruju da mnogi u arapskom svijetu podržavaju ove stavove.

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Postoje ohrabrujući znakovi želje za slobodom u arapskom svijetu.” Saudijski princ-prijestolonasljednik Abdullah predložio je usvajanje Arapske povelje, koja bi sadržavala poziv arapskim zemljama da otvore svoje političke procese, promiču ekonomske refrome i uspostave zonu slobodne trgovine. Kako je rekao predsjednik Bush, “od Maroka do Bahreina i još dalje, zemlje poduzimaju realne korake prema političkim reformama.” Međutim, očigledno je da narod Iraka ne može sudjelovati u ovom napretku pod represivnim Sadama Huseina.” Kako je predsjednik Bush rekao 4. ožujka, “Novi režim u Iraku služio bi kao dramatični i inspirativni primjer slobode za druge zemlje u regiji.”

Uspjeh u Iraku, rekao je predsjednik Bush, “također bi mogao označiti početak nove etape u mirovnom procesu na Srednjem istoku i pokrenuti napredak prema uspostavljanu doista demokratske palestinske države.” Irak bez Sadama ostavit će terorističke mreže bez bogatog zaštitnika, koji plaća za obuku terorista i nudi nagrade obiteljima bombaša-samoubojica.

Kako je rekao predsjednik Bush, “Bez ove podrške terorizmu izvana, Palestinci koji rade na provođenju reformi…i uvođenju demokracije bit će u boljoj poziciji da izaberu nove čelnike, koji se zalažu za mir.”

U mirovne napore na Srednjem istoku bit će uključen i Izrael. Predsjednik Bush je kazao da će se, paralelno uz smanjivanje terorističke prijetnje i poboljšanje sigurnosne situacije, od Izraela očekivati da “podrži stvaranje održive palestinske države, te da radi na što bržem postizanju sporazuma o konačnom statusu. Dok se bude napredovalo prema miru, trebat će se obustaviti i izgradnja židovskih naselja na okupiranim teritorijima.”

“Stari obrasci sukoba na Srednjem istoku mogu se razbiti,” rekao je predsjednik Bush, “ukoliko sve strane odustanu od mržnje, gorčine i nasilja, te pristupe ozbiljnom poslu ekonomskog razvoja, nacionalne reforme i pomirenja.”

XS
SM
MD
LG