Linkovi

Osuda korištenja djece u akcijama bombaša-samoubojica (31/3/04) - 2004-03-31


Palestinski teroristi koriste djecu kao žive bombe. 24. ožujka, Hussam Abdo, dječak za kojeg se vjeruje da je star šesnaest godina upućen je u samoubilačku misiju. Izraelske snage zaustavile su ga na jednoj kontrolnoj točki u blizini Nablusa. Nosio je opasač bombaša-samoubojice težak preko osam kilograma.

Srećom, bomba koju je Hussam nosio deaktivirana je. Međutim, mnogi su Palestinci bijesno reagirali na eksploatiranje djece za ubojstva. "Zašto nas ne ostave na miru," rekla je Hussamova majka Tamam Abdo. "On je mlad i malen. Trebao bi biti u školi. Netko je na njega izvršio pritisak," kazala je.

Korištenje djece i mladih majki od strane palestinskih terorista pretvorilo se u zabrinjavajući trend. U siječnju je, jedan sedamnaestogodišnjak ubijen kada je njegov pojas s eksplozivom detoniran prije vremena. Nekoliko dana kasnije, teroristička organizacija Hamas uputila je jednu 22-godišnju majku dvoje djece da se ubije na prijelazu između Gaze i Izraela. Početkom mjeseca, dvojica osamnaestogodišnjaka izvršila su samoubilački bombaški napad u luci Ashdod, u kojem je ubijeno deset Izraelaca. 16. ožujka, izraelske snage zaustavile su jednog jedanaestogodišnjaka koji je, kako se čini, pokušavao prokrijumčariti eksploziv preko iste kontrolne točke na kojoj je uhvaćen Hussam Abdo.

"Korištenje djece za izvođenje ili pomaganje u oružanim napadima bilo koje vrste za svaku je osudu," kaže organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International u svojem najnovijem izvještaju. "Pozivamo palestinsko čelništvo da javno osudi takvu praksu". Palestinsko čelništvo mora obuzdati sve terorističke organizacije koje djeluju na palestinskom teritoriju, rekao je glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher. "Ti ljudi ne ubijaju samo nedužne civile," kazao je gospodin Boucher, dodajući: "Oni ubijaju i nade i snove palestinskog naroda…Nasilje treba zaustaviti da bi se ostvarila vizija dvije države – Izraela i Palestine – koje će živjeti jedna uz drugu u miru."

"Ukoliko Palestinci žele ostvariti svoju državu," rekao je predsjednik Bush, "moraju razbiti terorističke mreže. Sjedinjene Države će nastaviti podsjećati one koji vole mir i čeznu za slobodom u tom dijelu svijeta da se udruže u borbi protiv onih rijetkih koji žele uništiti ambicije većine."

XS
SM
MD
LG