Linkovi

Princ Bandar, 'insider svih washingtonskih insidera', podnio ostavku na veleposlanički položaj


Naslovnice New York Timesa i Los Angeles Timesa krasi članak o ostavci doajena diplomatskog zbora u Washingtonu, saudijskog veleposlanika, princa Bandara bin Sultana, koji je svoju zemlju u Americi zastupao pune 22 godine.

Princ je podnio ostavku 'iz privatnih razloga' – priopćila je ambasada Saudijske Arabije. New York Times spominje kao razlog Bandarovoj ostavci 'premorenost i zdravstvene probleme'.

Bandar bin Sultan često je bio opisivan u američkim medijima kao 'insider svih insidera' – zbog svojih izvrsnih veza koje su sezale do najvišeg vrha američke administracije, bez obzira na to tko je bio predsjednik, piše newyorški dnevnik.

'Princ Bandar je na ambasadorskom položaju bio toliko utjecajan zbog toga što je njegov ujak, kralj Fahd bio na čelu Saudijske Arabije do 1995. godine' – objašnjava Brent Scowcroft, bivši predsjednički savjetnik za nacionalnu sigurnost. Od 1995, kada je Fahd pretrpio moždani udar, Saudijskom Arabijom vlada krunnski princ Abdulah, s kojim Bandar nikad nije uspostavio bliskije veze – piše New York Times.

Za novog veleposlanika Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama imenovan je bivši čelnik obavještajnih službi ove kraljevine, princ Turki al-Faisal. Njegov je brat saudijski ministar vanjskih poslova. Obojica su vrlo angažirani u kampanji protiv radikalnog islama – piše Los Angeles Times.

Novi veleposlanik mogao bi se naći na meti kritika zbog njegovih veza s Osamom bin Ladenom i al-Qaidom, koje su oformljene tijekom 24 godina duge karijere u obavještajnoj službi. Turki al-Faisal se čak nekoliko puta sreo s Osamom bin Ladenom – piše kalifornijski dnevnik. Kritičari tvrde da su njegove veze s al-Qaidom odveć bliske.

New York Times objavljuje izjavu neimenovanog američkog dužnosnika: 'Princ Turki al-Faisal je bio u vezi s talibanima. Danas bi se njegove veze smatrale problematičnima, no svojedobno mi smo ih koristili.' Ovaj dužnosnik napominje da je 'princ Turki al-Faisal 2001. godine prestao s održavanjem tih veza, te da je svjestan da su se vremena promijenila' – piše u članku koji je danas objavio New York Times.

XS
SM
MD
LG