Linkovi

Nove napetosti u američko-saudijskim odnosima (26/11/02) - 2002-11-26


U inače vrlo složenim odnosima Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije došlo je do novih napetosti. Američki istražitelji nastoje utvrditi je li novac koji je donirala supruga saudijskog veleposlanika u Americi – preko posrednika – završio kod sudionika prošlogodišnjih terorističkih napada na New York i Washington. Kako će ova istraga utjecati na odnose Washingtona i Rijada?

Saudijski državni dužnosnici tvrde da je optužba da je princeza Haifa al-Faisal svojom donacijom željela pomoći teroristima “šokantna” i “luda”. Istražitelji, i američki i saudijski, nastoje utvrditi kako je novac koji je princeza Haifa dala jednoj saudijskoj obitelji koja živi u Americi završio na bankovnim računima dvojice muškaraca koji su, kako tvrde istražitelji, financijski pomagali teroriste. Na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država, kritike na račun Saudijske Arabije ne jenjavaju već danima.

Jedan od kritičara je i senator Richard Shelby, koji će uskoro biti predsjedatelj Odbora za obavještajne djelatnosti. "Treba vidjeti gdje će nas u istrazi prikupljene činjenice odvesti. Treba se sjetiti sudbine žrtava terorističkih napada. Treba biti spreman za napade koji možda dolaze. Tko novčano pomaže teroristima? Ako je to saudijska kraljevska obitelj, onda se to treba otvoreno reći, građani to trebaju znati. A ako to nije slučaj, ako saudijska kraljevska obitelj nije umješana u financiranje terorizma – i to građani trebaju znati".

Demokratski senator Joe Lieberman pozvao je vladu predsjednika Busha da se oštrije postavi prema Saudijskoj Arabiji, koju Sjedinjene Države smatraju svojim tradicionalnim saveznikom na Srednjem istoku. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da vlada vrši pritisak na saveznike poput Saudijske Arabije da pomognu u ratu protiv terorizma. "Sjedinjene Države i predsjednik Bush nastavljaju s pritiskom na niz zemalja, da izvrše svoje obveze na financijskom planu, političkom planu, diplomatskom planu, a kada je potrebno i na vojnom planu. To ćemo činiti i u budućnosti".

Saudijski dužnosnici brinu da će ova kontroverza štetiti odnosima s Amerikom. U izjavi za televizijsku mrežu NBC, glasnogovornik saudijske vlade Adel al Jubeir je rekao: "Osama bin Laden je odlučio da u terorističke napade na Ameriku pošalje 15 Saudijaca, iako je imao na raspolaganju pripadnike 50 nacija, uključujući i Amerikance. On je time želio stvoriti jaz između dvije zemlje, Amerike i Saudijske Arabije. Kada slušamo optužbe koje dolaze iz medija i Kongresa, na račun Saudijske Arabije, skloni smo povjerovati da je Osama bin Laden u izvjesnom smislu, i uspio. Međutim, Osami bin Ladenu ne bi trebali dopustiti da uspije u svojim nakanama".

Chas Freeman je bivši američki veleposlanik u Saudijskoj Arabiji a danas obnaša dužnost direktora Političkog vijeća za Srednji istok. On sumnja da je saudijska princeza Haifa al Faisal namjerno dala novce teroristima, u želji da im pomogne. Međutim, kaže gospodin Freeman, Saudijci često sami sebi stvaraju probleme, jer ne znaju kako treba reagirati na zamjerke iz Kongresa. "Saudijci imaju jedan temeljni problem – ne znaju kako treba komunicirati s američkom javnošću. Njima nije svojstvena ona prirodna želja da svoje stajalište objasne drugome. Čak niti ne pokušavaju to učiniti. Prema tome, ako oni niti ne pokušaju informirati svijet i vlastiti narod o tome što čine, ne treba ih čuditi ako ih drugi ne poznaju ili ako ih netko kritizira".

Kontroverza vezana uz istragu saudijskih novčanih donacija u Americi pogoršat će odnose Washingtona i Rijada. Međutim, to neće utjecati na jedno drugo pitanje – razlike kada je u pitanju Irak. "Ovaj je incident dio šireg problema, općeg pogoršanja odnosa između dvije zemlje. To se događa bez obzira na činjenicu da čelnici i Amerike i Saudijske Arabije naglašavanju važnost strateške suradnje dvije zemlje. Međutim, ova istraga neće utjecati na saudijsko stajalište o mogućem američkom napadu na Irak. Saudijska se Arabija protivi tom napadu, i taj je stav čvrsto utemeljen na činjenicama koje nemaju veze sa slučajem saudijskih donacija".

Veleposlanik Chas Freeman smatra da bi dvije vlade, i američka i saudijska, trebale surađivati i ostvariti bolju komunikaciju, kako bi se istraga kontroverznih saudijskih donacija uspješno okončala.

XS
SM
MD
LG