Linkovi

Al-Qaidi u Saudijskoj Arabiji nanesen težak udarac (21/6/04) - 2004-06-20


Saudijska vlada je objavila da ubojstvo čelnika al-Qaide i tri druga militanta kojima se pripisuje odgovornost za ubojstvo američkog civila Paula Johnsona predstavlja snažan udarac za tu organizaciju u Saudijskoj Arabiji. O toj temi govore dvojica stručnjaka za Srednji istok.

Thomas Lippman stručnjak je Srednjo-istočnog instituta u Washingtonu, a nedavno je napisao knjigu “U okviru iluzije: Američko krhko partnerstvo sa Saudijskom Arabijom. Gospodin Lippman slaže s procjenom saudijskog glasnogovornika Adela al-Jubeira da je al-Qaidi doista nanesen težak udarac.

"Ne znam točno koliko je ljudi podržavalo Abdula Aziza al Murkina i njegove ubojice. Ne znam jesu li bili uspješni u novačenju novih militanata, ali izgleda da se ovoj ćeliji pripisuje većina zločina u Saudijskoj Arabiji, a većina njenih članova je ubijena. No moguće je da će ubojstvo al-Murkina i hvatanje drugih osumnjičenika onemogućiti – barem nakratko – ovu terorističku skupinu."

Ivan Eland vodi Centar za mir i slobodu pri jednoj neovisnoj istraživačkoj organizaciji u Oaklandu u Kaliforniji. U intervjuu za Glas Amerike on kaže da je ubojstvo vođe al-Qaide u Saudijskoj Arabiji značajno, ali ograničava svoje pohvale.

"Vjerujem da se radi o udarcu al-Qaidi i drago mi je da su ga saudijske vlasti eliminirale zato što događaji poput otmice i odrubljivanja glave Paula Johnsona ne smiju proći bez odgovora. No, na žalost, al-Qaida se proširila. Ta organizacija nikad nije bila centralizirana, a sada je i manje kad su Sjedinjene Države pokrenule akcije hvatanja protiv njenog čelništva. Dakle, al-Qaida se sastoji od niza regionalnih organizacija. Neovisno o tome što je al-Murkin bio čelnik al-Qaide u Saudijskoj Arabiji on je zamjenjiv. Sada valja vidjeti hoće li njegov nasljednik biti lukaviji i prepredeniji. Ako se to dogodi onda ubojstvo al-Murkina neće puno značiti."

Ivan Eland direktor je Centra za mir i slobodu pri jednoj neovisnoj istraživačkoj organizaciji u Oaklandu u Kaliforniji.

XS
SM
MD
LG