Linkovi

Kongres ne želi da kineska državna tvrtka 'uđe' na američko tržište naftom


U Kongresu Sjedinjenih Država ponovno se debatiralo o tome treba li dopustiti da jedna kineska energetska korporacija, koja je u vecinskom državnom vlasništvu, kupi jednu americku naftnu kompaniju. Mnoge zastupnike brinu gospodarske, ali i geopoliticke, pa i vojne implikacije takvog kupo-prodajnog ugovora.

Zastupnicki je dom prije dva tjedna uvjerljivom vecinom glasova usvojio rezoluciju koja ovaj posao proglašava 'prijetnjom nacionalnoj sigurnosti'. Kineska je vlada odmah reagirala, optužujuci kongresmene za 'politizaciju ekonomskih i trgovinskih odnosa'.

Americke tvrtke cesta su 'meta' stranih investitora, kao što strane firme cesto kupuju Amerikanci. No rijetko se dogada da americku korporaciju – i to još na podrucju energetike - želi kupiti državna firma iz komunisticke Kine.

Zastupnicki je dom vec usvojio jednu mjeru kojoj je cilj blokirati moguce vladino dopuštenje da americku tvrtku UNOCAL kupe Kinezi, odnosno tvrtka CNOOC. Jucer je o ovoj temi raspravljao Odbor Zastupnickog doma za oružane snage. Debatiralo se o nizu pitanja: od kineskih vojnih kapaciteta pa do americke ovisnosti o uvoznoj nafti.

Jedan od pozvanih strucnjaka bio je James Woolsey, bivši direktor Središnje obavještajne službe, CIA-e. On vjeruje da je kineska namjera da se kupi americki UNOCAL 'dio strategije Pekinga', s ciljem kupnje strateški važnih stranih tvrtki. "S dobrim osjecajem za stvarnost, Kina ocekuje mogucu nestašicu nafte – ili zbog buducih teroristickih napada ili zbog prirodnog rasta tržišta. Jer, cijene ce rasti" – rekao je u Kongresu James Woolsey.

Republikanski kongresmen Duncan Hunter posebno je spomenuo mogucu ulogu sada još uvijek americkog UNOCAL-a u razvoju kineske vojske. 'Kina gradi vojsku koja ce u jednom trenutku biti iznimno snažna – ako se zadrži sadašnji ritam njezina rasta, upozorio je ovaj kongresmen.

Medutim, Jerry Taylor – strucnjak iz washingtonskog think-tanka Cato Institute – smatra da prodaja energetske firme UNOCAL Kinezima Americi ne bi štetila. Mnoge strane firme kupile su ili kupuju americke tvrtke – podsjetio je Taylor.

'Mislim da se nece dogoditi ništa izvanredno, kada je u pitanju naša ekonomija. Nije rijec o nikakvom presedanu, da jedna energetska firma iz inozemstva kupuje domace naftne kapacitete. Strancima su prodane mnogo vece energetske firme od UNOCAL-a' – rekao je Jerry Taylor. On smatra da je dobro do Kina što više investira u americku privredu. 'Mogucnost buduceg sukoba s Kinom time postaje manja' –smatra ovaj strucnjak iz konzervativnog Instituta Cato. Taylor je takoder podsjetio da na UNOCAL otpada razmjerno malen dio ukupne svjetske proizvodnje nafte.

No, Frank Gaffney, bivši visoki dužnosnik u vladi predsjednika Ronalda Reagana, ne misli tako. On smatra da je namjeravana kupnja UNOCAL-a 'dio šire kineske strategije'. "Kinezi ne razmišljaju poput tipicnog americkog kapitalista, pristaše slobodnog tržišta… Ako to ne shvatimo, Kina ce nas poraziti na ekonomskom, a možda – cak i bez rata – i na vojnom planu" – rekao je Richard Gaffney.

Vlasnik 70 posto kineske firme CNOOC je država. CNNOC za UNOCAL nudi 18 milijardi i 500 milijuna dolara. Nešto manje za UNOCAL je ponudila americka korporacija Chevron. Ulagaci UNOCAL-a donijet ce odluku o novom vlasniku sljedeci mjesec.

XS
SM
MD
LG