Linkovi

'Događaj koji za Ameriku nema poseban značaj' - Donald Rumsfeld o prvoj rusko-kineskoj vojnoj vježbi


Američki ministar Donald Rumsfeld nedavno je izjavio da ga ne brine činjenica što ruska i kineska vojska održavaju zajedničke vježbe. Ova je vježba sada već u drugom tjednu, a obuhvaća i manevar amfibijskog iskrcavanja – i to u neposrednoj blizini Tajvana. Za razliku od čelnika Pentagona, mnogi američki vojni analitičari smatraju da bi Washington trebao biti zabrinut.

Na nedavnoj konferenciji za tisak, ministar obrane Donald Rumsfeld je rekao da ga ne brine to što Rusija i Kina šire svoju vojnu suradnju, putem zajedničkih vježbi. "Ne mislim da se radi o nekakvom izuzetnom događaju. Zemlje često surađuju na vojnom planu, održavaju razne vrste vježbi. Jasno, mi pratimo što se događa, međutim, nisam primjetio ništa što bi prijetilo Tajvanu ili bilo kojoj drugoj zemlji" - rekao je ministar obrane.

On je podsjetio da i Sjedinjene Države često provode vojne vježbe s drugim zemljama, među njima i Rusijom. Rusku-kinesku vježbu, koja je u tijeku na Dalekom istoku, ne treba smatrati nečim neuobičajenim, izjavio je američki ministar obrane.

Međutim, Daniel Blumenthal, stručnjak za Kinu koji radi u konzervativnoj washingtonskom think-tanku American Enterprise Institute, smatra da je rusko-kineska vježba u regiji Pacifika itekako značajan događaj. "Mislim da je vježba pažnje vrijedan događaj, i to iz sljedećih razloga. Prvo, brz rast kineske vojne moći. Drugi razlog je odbijanje Kine da se odrekne korištenja sile kada je u pitanju Tajvan. Treći razlog je nedavna rusko-kineska izjava o zajedničkom cilju – okončanju američke vojne nazočnosti u Središnjoj Aziji. U kontekstu tih događaja, ove su vježbe vrlo značajne."

Daniel Blumenthal dodaje da Kina poduzima ozbiljne napore kako bi se suprotstavila američkom utjecaju u Aziji, a vježba koja je upravo u toku dio je tog plana.

Michael O'Hanlon, stručnjak koji radi u liberalnom washingtonskog think-tanku Brookings Institute, ne slaže se s Blumenthalovom procjenom. O'Hanlon je skloniji složiti se s ministrom obrane i reći da rusko-kineska vježba, za Ameriku, ne predstavlja nikakvu prijetnju ili razlog za zabrinutost.

"Mislim da je Rumsfeld u pravu, i politički i strateški. S političke točke gledišta, ako se Amerika odviše uzbudi zbog ove vježbe, Rusija i Kina će željeti održati još mnogo sličnih vježbi, samo da pokažu da to mogu. Budući da vježba nikome ne šteti, mislim da bi bilo pogrešno da je Donald Rumsfeld prigovorio zbog njezina održavanja" - rekao je MIchael O'Hanlon.

Što se tiče geo-strategije, Michael O'Hanlon sumnja da će Rusija u nekom budućem sukobu biti na strani Kine, pa prema tome – kaže on – i zbog toga vježba nije relevantna. No, njega ipak brine rast prodaje ruskog oružja Kini.

Daniel Blumenthal pak kaže da su vježbe ruske i kineske vojske koje se održavaju na Dalekom istoku, u pograničnim područjima uz Pacifik, odraz kritičnog stava te dvije zemlje prema politici predsjednika Busha. "Niti jedna od te dvije zemlje ne voli američku strategiju širenja demokracije. Tu je pronađen zajednički interes, u suprotstavljanju američkom utjecaju u regiji" - rekoa je Daniel Blumenthal.

Moskva i Peking objavili su da je cilj vježbe – zajedničko vojno djelovanje protiv 'međunarodnog terorizma, ekstremizma i separatizma'. Termin 'separatizam' očito se odnosi na Tajvan, kojeg Kina smatra dijelom svog državnog teritorija. Na vježbi koja je u tijeku, koriste se i bombarderi sposobni ponijeti nuklearno oružje, što je zabrinulo vladu na Tajvanu, kao i mnoge regionalne vojne analitičare.

XS
SM
MD
LG