Linkovi

Japan zabrinut zbog gospodarskog jačanja Kine (20/1/05) - 2005-01-19


Kina je postala treća trgovinska sila svijeta, iza Sjedinjenih Država i Njemačke. U prošloj godini zabilježila je 35-postotni rast vanjske trgovine, a uz nastavak ekonomije ekspanzije, te odbijanje da poveća tečaj nacionalne valute, Kina će – kako se očekuje - još neko vrijeme bilježiti dvoznamenkasti stupanj trgovinskog rasta. Takav trend uznemirava mnoge u Japanu.

Kineski dobici predstavljaju japanske gubitke. Prema procjenama američkih stručnjaka Kina ima trgovinski višak sa Sjedinjenim Državama od oko 150 milijardi dolara godišnje. Kina je po veličini četvrti američki trgovinski partner, iza Kanade, Europske unija i Meksika, a ispred Japana.

No, za Japan ima i jedna dobra strana kineskog ekonomskog razvitka. Poboljšanja infrastukture i kineska želja za stranim ulaganjima potaknula je japanske kompanije da presele svoje tvornice u Kinu čime su smanjile troškove rada i konkurenciju na tržištu. Međutim, Japance brine sve veći izvoz Kine u njihovu zemlju. Japanski dužnosnici optužuju Kinu da prodaje neke proizvode u Japanu ispod tržišne cijene. Istu optužbu Japancima je upućivao službeni Washington osamdesetih i devedesetih godina. Glavni ekonomist tokijskog ogranka financijske organizacije HSBC Securities, Peter Morgan, kaže da bi Japan trebao dva put razmisliti o kritiziranju Kine zbog uvoza mladog luka, gljiva ili ručnika.

"Ovakve trgovinske razmirice uglavnom su simboličke prirode i nemaju materijalne posljedice na sveukupne trgovinske odnose. Kad su Japanci uveli trgovinska ograničenja na kinesku robu Kina je odgovorila organičenjem uvoza japanskih automobila i udarila ih gdje boli. Dakle, radi se o dvosjeklom maču.

Kina pobjeđuje Japan kad je u pitanju trošak radne snage, ali još uvijek zaostaje u tehnološkom smislu. To znači da japanski proizvodi mogu biti konkurentni sve dok Kina ne unaprijedi svoje tehnološke sposbnosti. S početkom treće godine od kako je postala članica Svjetske trgovinske organizacije, Kina se nalazi pod sve većim pritiskom da se obračuna s piratiziranjem intelektualnog vlasništva i kršenja stranih patenata. Japanske, američke i europske kompanije kažu da rasprostranjeno piratiziranje njihovih proizvoda doprinosti rastu kineskog trgovinskog viška i oduzimanju od njihove zarade.

XS
SM
MD
LG