Linkovi

Zaštita autorskih prava - bolna točka u američko-kineskim trgovinskim odnosima (12/1/05) - 2005-01-12


Kina je objavila da će surađivati sa Sjedinjenim Državama u sprečavanju piratiziranja proizvoda i promicanju tržišnog pristupa ekonomiji. Kako iz Pekinga izvješćuje Luis Ramirez, pitanja patenata, zaštićenih autorskih prava i zaštićenih marki proizvoda posebice su bolna točka u trgovinskim odnosima između dvije zemlje.

Kina je obećala suradnju na trgovinskom polju već na početku posjeta američkog ministra trgovine Dona Evansa toj zemlji, koji će, između ostalog, prisustvovati i okruglom stolu o pravima intelektualnog vlasništva. U izjavama uoči posjeta, ministar Evans je rekao da će vršiti pritisak na Kinu da više učini na zaustavljanju protoka piratiziranih dobara, koji, kako kažu dužnosnici, američke kompanije godišnje košta gotovo 3 milijarde dolara.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da okrugli stol pokazuje da je Peking ozbiljno nakanio pozabaviti se tim problemom: "To ustvari dokazuje da Kina trajno ojačava zaštitu prava intelektualnog vlasništva. I to zato što Kina čvrsto vjeruje da takvo djelovanje nije samo u skladu s temeljnim standardima zaštite prava intelektualnog vlasništva u Kini i drugim zemljama, nego i zato što ide u korist Kine – to je temeljni preduvjet ekonmomskog razvitka Kine."

Visoki kineski sud prošli je mjesec postrožio kazne za one koji neovlašteno izrađuju kopije proizvoda u rasponu od odjevnih linija prepoznatljivih marki, pa do lijekova, automobila i dijelova za zrakoplove. No, ministar Evans kaže da Washington ne vjeruje da Peking ide dovoljno daleko. Kako je rekao, on će vršiti pritisak na kineske dužnosnike da se povinuju obećanjima koja su sami dali prošlog travnja, kada je Peking obećao da će se obračunati s onima koji krše prava intelektualnog vlasništva. Premda Don Evans uskoro odstupa s dužnosti, njegov nasljednik na ministarskom položaju, Carlos Gutierrez, već je naveo zaštitu prava intelektualnog vlasništva kao ključno pitanje u američkim trgovinskim vezama s Kinom.

XS
SM
MD
LG