Linkovi

Kina 'žedna nafte' (1/10/04) - 2004-10-01


Dramatičan porast potražnje za naftom u Kini i Indiji značajno doprinosi vrtoglavom rastu cijena nafte na svjetskom tržištu. Stručnjaci vjeruju da bi brzi razvoj Kine mogao dodatno zaoštriti konkurenciju za naftom i potkopati globalni mir.

U proteklih deset godina, Kina je od manje važne izvoznice nafte postala jedan od najvećih svjetskih uvoznika ove sirovine. Investicijski bankar iz Houstona Matt Simmons kaže da ga je, tijekom nedavnog posjeta Kini, impresionirao brzi razvoj te zemlje, koji je vidljiv i u sve većem broju automobila na kineskim auto-cestama. Do kraja ove godine, Kina će imati preko osam milijuna vozila, za čije se napajanje gorivom ne može osloniti na vlastite izvore. Mat Simmons dodaje da su kineski čelnici svjesni da moraju pronaći načina da zadovolje energetske potrebe zemlje, o kojima ovisi daljnji razvoj.

"Kineski stručnjaci su svjesni da im je ovo pitanje od ključne važnosti. Moraju naći načina da zadovolje sve veću potražnju za energijom, jer je vlada potpuno predana uklanjanju siromaštva," rekao je.

Kina, između ostaloga, traži naftu za uvoz u Africi, Južnoj Americi, Rusiji i nestabilnom Srednjem istoku. To posebno brine strateške analitičare poput Gala Lufta, direktora Instituta za analizu globalne sigurnosti.

"Bojim se da će se u godinama koje dolaze, Kina sve više angažirati u srednjoistočnoj politici. Kinezi će željeti pristup nafti i to će pokušati dobiti sklapanjem sporazuma s korumpiranim diktatorima u regiji, pa će im možda dati i komponente za oružje za masovno uništavanje, balističke rakete i slično," rekao je.

Gal Luft dodaje da bi, kada bi samo dio Kineza počeo trošiti benzin kao Amerikanci, vjerojatno izbila kriza. No, stručnjakinja za energetiku Amy Jaffe sa sveučilišta Rice kaže da Kina ne mora slijediti američki primjer u trošenju energije.

"Japan ima drugo po snazi gospodarstvo u svijetu, a potrošnja nafte u toj zemlji jedva da raste. Europa također ima vrlo snažno gospodarstvo, ali u njoj potrošnja nafte pada. Zašto? Jer ima efikasnu politiku koja spriječava ubrzavanje gospodarskog rasta pojačavanjem potrošnje energije. Sjedinjene Države nemaju takvu politiku. Kina treba odlučiti koji će model slijediti. Nadam se da to neće biti američki model," kaže Jaffe.

Stručnjaci se nadaju da će se Kina okrenuti alternativnim izvorima energije, no kako kažu, za sada ne vide ništa što bi moglo zamijeniti naftu.

XS
SM
MD
LG