Linkovi

Osnivač WorldComa osuđen na 25 godina zatvora


Osnivac i bivši direktor telekomunikacijske kompanije WorldCom Bernard Ebbers osuden je na 25 godina zatvora zbog svoje uloge u racunovodstvenoj prijevari od 11 milijardi dolara, koja je dovela do najveceg poslovnog bankrota u americkoj povijesti.

63-godišnji Ebbers proglašen je krivim za preuvelicavanje prihoda i prikrivanje troškova svoje kompanije 2000. godine, kako bi zavarao ulagace i zajmodavce.

Savezni sud na Manhattanu odbacio je njegov zahtjev da mu se sudenje ponovi.

U kolapsu WorldComa 2002., oko 20 tisuca radnika izgubilo je posao, a izgubljeno je i 600 milijuna dolara u mirovinskim fondovima. Ebbers je u gradanskoj parnici prošli mjesec vec pristao ustupiti ulagacima svu svoju osobnu imovinu, ukljucujuci i njegovu kucu u Mississippiju.

Prema procjenama, Ebbers danas vrijedi oko 40 milijuna, dok je svojedobno vrijedio preko milijardu dolara.

Kazna izrecena Bernardu Ebbersu je najoštrija kazna izrecena u posljednje vrijeme za poslovne malverzacije. Prije Ebbersa, 80-godišnji celnik kompanije Adelphia Communications John Rigas dobio je petnaest godina zatvora zbog poslovnih prijevara. Bivšem direktoru propalog energetskog diva Enrona Kennethu Layu, te financijskom direktoru Enrona Jeffreyu Skillingu, takoder optuženima za poslovnu prijevaru, treba se suditi sljedece godine.

Analiticari kažu da bi oštra kazna izrecena Ebbersu mogla potaknuti druge optuženike za privredni kriminal da pristanu na vansudske nagodbe.

XS
SM
MD
LG