Linkovi

Epilog najvećeg bankrota u američkoj povijesti


Najveci bankrot u povijesti Sjedinjenih Država doživio je svoj sudski epilog: biznismen koji je malu telefonsku kompaniju pretvorio u telekomunikacijskog diva proglašen je krivim zbog knjigovodstvene prijevare 'teške' 11 milijardi dolara i suceljen s mogucnošcu kazne od 85 godina zatvora.

Savezna porota na Manhattanu proglasila je Bernarda Ebbersa krivim po devet tocaka optužnice, ukljucujuci prijevaru, zavjeru i prijavu lažnih financijskih izvješca. Tijekom sudenja, porotnici su culi kako je Ebbers 'napuhao' prihode i sakrio troškove kompanije WorldCom kako bi zavarao i ulagace i kreditore. Nakon što je prijevara bila otkrivena, propast WorldComa pretvorila se u najveci bankrot u americkoj povijesti.

Osuda je izrecena više od dvije godine nakon što su unutrašnjom knjigovodstvenom revizijom uocene nepravilnosti u vodenju financijskih knjiga. Daljnja istraga je otkrila da su knjigovode unijeli lažne stavke u ukupnoj vrijednosti od 11 milijardi dolara kako bi prikrili financijske probleme od ulagaca i javnosti.

Za Bernarda Ebbersa, to je završetak spektakularnog pada. U poslovnom svijetu, on je postao legenda nakon što je malu telefonsku kompaniju u Mississippiju nizom integracija i kupnji pretvorio u jedan od najvecih telekomunikacijskih konglomerata u Americi. Kada je bio prisiljen na ostavku, 2002, imperij WordlComa bio je procijenjen na 35 milijardi dolara, s 85 tisuca uposlenika i 20 milijuna mušterija, a knjige su pokazivale nekoliko milijardi dolara prihoda u poslovanju.

Nakon bankrota, WorldCom je izronio pod imenom MCI. Ta je kompanija prošle godine prijavila neto gubitak od gotovo cetiri milijarde dolara, koji vecinom pripisuje financijskom kaosu zaostalom iz ere Bernarda Ebbersa.

XS
SM
MD
LG