Linkovi

Senat usvojio strože kaznene mjere za prijevare dioničara (11/7/02) - 2002-07-11


Američki Senat je, u odgovoru na nedavni val računovodstvenih skandala u američkim korporacijama, jednoglasno usvojio strože kaznene mjere u slučaju prijevara dioničara i uništavanja dokumenata.

Ova zakonska mjera, inače amandman zakonu o nadgledanju računovodstvene prakse o kojemu Senat vodi raspravu, predviđa kaznu od deset godina zatvora za prijevaru sa sigurnosnim papirima. Isto tako, ona jasno proglašava uništavanje dokumenata, s ciljem ometanja istrage, nezakonitim, bez obzira jesu li ti dokumenti zatraženi subpoenom u istrazi ili ne. Izglasana zakonska mjera jamči potpunu zaštitu od strane savezne vlade svakom uposleniku koji prijavi prijevaru u svojoj kompaniji. O ovoj se mjeri glasalo nakon niza otkrića o računovodstvenim greškama u kompanijama poput WorldCom ili već bankrotiranog Enrona. Milijuni ulagača izgubili su svoje mirovinske fondove. Senator Paul Wellstone, demokrat iz Minnesote, kaže:

"Potrebna nam je ovakva zakonska mjera zato što je američka investitorska javnost izgubila povjerenje u ovakav korporativni sustav."

Senat je odobrio i amandman kojim se traže kazne zatvora i globa za direktore kompanija za koje se ustvrdi da su "znajući, ali ne hajući" prijavili lažne podatke Saveznoj komisiji za sigurnosne papire i burzovno poslovanje.

XS
SM
MD
LG