Linkovi

Osnivač i bivši direktor WorldComa optužen za knjigovodstvenu prijevaru 'tešku' 11 milijardi dolara (3/3/04) - 2004-03-03


Dva suđenja iz poslovnog svijeta privlače veliku pažnju javnosti … točnije, jedno koje će se tek dogoditi i drugo koje se primiče kraju.

Nakon dvogodi[nje istrage, američko savezno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv bivšeg glavnog direktora kompanije WorldCom, Bernieja Ebbersa, u vezi s knjigovodstvenim skandalom 'teškim' 11 milijardi dolara, koji je odveo tu kompaniju u bankrot.

Bernie Ebbers, koji je u 20 godina WorldCom pretvorio iz uspavane male lokalne tvrtke u telekomunikacijskog diva, optužen je za prijevaru, prijevaru s vrijednosnicama, te davanje lažnih financijskih iskaza Povjerenstvu za burze dionica i vrijednosnih papira. Glavni svjedok protiv njega je bivši direktor financijske službe WorldComa, koji je priznao svoju krivicu u knjigovodstvenom skandalu i čeka izricanje kazne.

A, suđenje Marthi Stewart, primiče se kraju. Jučer je njezin odvjetnik dao završnu riječ obrane, koja se ukratko može svesti na tvrdnju da je ona - jednako kao i njezin broker i suoptuženik Peter Bacanovic - prepametna da bi tako nevješto lagala kako to tvrdi optužba. Obrana 'kraljice stilskog uređenja doma i ostalih kućevnih aktivnosti' kaže da bi se njih dvoje, da su lagali, barem dogovorili da lažu vješto i jednako, a ne da im se iskazi u raznim detaljima ne podudaraju.

Dan ranije je odvjetnik Petera Bacanovica rekao da bi njegov klijent, da je kriv, surađivao s tužiteljima kako bi smanjio svoju kaznu. No, kako je nevin, i dalje sjedi na optuženičkoj klupi.

Porota će danas početi svoje zasjedanje.

XS
SM
MD
LG