Linkovi

WorldCom preuveličao prihod za 3,8 milijardi dolara (26/6/02) - 2002-06-26


Demokrati, koji su dugo vremena tražili relevantnu temu za svoju kampanju u ovogodišnjim kongresnim izborima, odlučili su da će se njihovo politička promidžba usmjeriti na okončavanje korporacijske pohlepe i korupcije. Demokrati, piše Washington Post, pokušavaju iskoristiti sve veće nepovjerenje javnosti u američke korporacije vjerujući da će glasači kazniti republikance na izborima zbog njihove politike u prilog korporacija. Neki su takvu orijentaciju demokrata prozvali “ekonomskim patrotizmom” kao pandan ratu protiv teroroizma.

Da bi “ekonomski patriotizam” mogao imati odjeka pokazuje i najnovije otkriće o preuveličavanju zarade u drugoj po veličini američkoj telekomunikacijkoj tvrtki – WorldCom. Ta tvrtka je lažno izvjestila o ukupno tri milijarde i osamsto milijuna dolara prihoda tijekom prošlih pet poslovnih tromjesečja, objavljuju na svojim naslovnicama svi važniji američki dnevnici. Analitičari vjeruju da bi WorldCom mogao veoma lako krenuti stopama Enrona – ka bankrotu. U pokušaju izbjegavanja takvog razvoja događaja WorldCom je objavio da će otpustiti 17 tisuća radnika ili jednu petinu svoje radne snage. Zanimljivo je da je revizor WorldComa bila tvrtka Arthur Andersen koja je vodila poslovne knjige Enrona.

A krivična istraga slučaja Enron, piše New York Times, bit će proširena na bankare. Naime, tužitelji savezne vlade istražuju jesu li pojedinačni bankari nezakonito ostvarili dobit od poslova sklopljenih s poslovnim entitetima Enrona, moguće i na štetu vlastitih uposlenika.

Pregled tiska zaključujemo s istom temom. Osvrćući se na negativan trend na američkim burzama Christian Science Monitor piše da je u proteklih 27 mjeseci na američkim tržištima dionica izgubljena vrijednost od pet bilijuna i 500 milijardi dolara. Ulagači u fondove zajedničkog ulaganja, pišem Christian Science Monitor, izgubili su ukupno vrijednost od 700 milijardi dolara od ožujka 2000. godine.

XS
SM
MD
LG