Linkovi

Nakon računovodstvenog skandala WorldCom otpušta 20 posto uposlenih (26/6/02) - 2002-06-26


Druga najveća američka telefonska kompanija WorldCom objavila je jučer kako je otkrila pogreške u računovodstvenoj praksi zbog kojih je ukupni prihod ove korporacije precijenjen za skoro 4 milijarde dolara. Mnogi su zabrinuti da bi ovo moglo WorldCom povesti 'na put Enrona', a na tu vijest već su reagirale burze dionica u Europi, Aziji i Sjedinjenim Državama. Prilog Zdenka Novačkog.

WorldCom je tijekom pet posljednjih tromjesečja netočno izvijestio o ukupno tri milijarde i osamsto milijuna dolara većoj zaradi od one koja je uistnu ostvarena. Sada, u pokušaju izbjegavanja mogućeg bankrota, ova korporacija je već najavila da će otpustiti sedamnaest tisuća radnika, odnosno jednu petinu svoje ukupne radne snage. Među njima je i glavni direktor računovodstvenih operacija - Scott Sullivan, kojem je otkaz uručen jučer.

Jučerašnja objava iz sjedišta ove korporacije najnovijii je skandal u nizu među američkim korporacijama, a koji je vezan uz računovodstvenu praksu preuveličavanja prihoda. Najpoznatiji među njima bio je slučaj Enrona - korporacije koja je u samo nekoliko dana u rujnu prošle godine praktički prestala postojati. Zanimljivo je ovdje spomenuti da je glavni revizor WorldComa bila tvrtka Arthur Andersen, ista ona koja je vodila financijske knjige Enrona.

Međutim, WorldCom nije revidirao svoje poslovne knjige iz čista mira. To je učinio po naređenju Savezne uprave za burze dionica i vrijednosnih papira, a po njihovom priopćenju rezultati te revizije - 'potvrđuju računovodstvene nepravilnosti koje su još dublje potresle, ionako uzdrmano povjerenje ulagača u poslovnu praksu američkih korporacija'. Prema pisanju današnjeg Washington Posta Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Država već je započelo krivičnu istragu.

No kako se čini ova istraga nije i jedini problem s kojim je sučeljen WorldCom. Ovo preuveličavanje prihoda, moglo bi u velikoj mjeri osujetiti dobivanja zajmova u iznosu od oko pet milijardi dolara od različitih financijskih institucija, o kojima se već vode pregovori. Analitičari smatraju da će se bez tih zajmova ova kompanija već slijedeće godine naći u vrlo nezavidnom položaju, a možda će morati proglasiti i bankrot.

Da iznesemo i neke osnovne podatke o WorldComu. Promet koji je kompanija ostvarila u 2001. godini iznosio je trideset i pet milijardi i dvjesto milijuna dolara. WorldCom ostvaruje 89 posto svog prihoda u Sjedinjenim Državama. U pokušaju da uštedi godišnje oko 900 milijuna dolara otpustit će - kao što smo spomenuli - oko 20 posto svoje radne snage. Smanjit će svoja ulaganja za 40 posto na proračun od oko dvije milijarde i sto milijuna.

Još početkom ove godine dionice WorldComa dosizale su vrijednost od preko 15 dolara, s time da je najveća vrijednost - od oko 64 dolara po dionici - zabilježena 1999. godine. A jutros je dionicama ove kompanije obustavljeno trgovanje kad im je prijetilo da će izgubiti i ono malo od vrijednosti koja im je ostala - posljednje transkacije ovim dionicama pokazuju da su prodavane po cijeni od oko osamdeset centi, a tijekom jučerašnjeg dana u jednoj točci dosegle su i razinu od samo 20 centi.

Vijesti o računovodstvenim problemima ove korporacije dovele su do značajnog pada vrijednosti dionica, prvo na azijskim i eurospkim, a nakon otvaranja i na američim burzama. Prvenstveno kompanijama koji su opskrbljivači ili posluju s WorldComom. Londonska burza zabilježila je pad vrijednosti svog indeksa za 3.2 posto, dok je pokazatelj pariške burze manji za 4.1 posto, a frankfurtske za 4.2. U Aziji, indeks tokijske burze Nikkei pao je četiri posto, a honkonške za 2.4. Burze u Sjeidnjenim Državama još su otvroene, a industrijski pokazatelj Dow Jones odmah je po otvaranju izgubio oko 120 bodova od svoje vrijednosti.

Naravno, o WorldComovim problemima izvješćuju danas svi relevantiniji američki listovi na naslovnicama, a novinska agencija Reuters javlja kako i nije sve tako crno kako se na prvi pogled čini - ovo revidiranje profita WorldComa neće u ovom trenutku utjecati na likvidnost kompanije, koja je svojim vjerovnicima dužna oko 30 milijardi dolara, međutim, nijedan od zajmova ne dospijeva na naplatu u sljedeća dva tromjesečja.

XS
SM
MD
LG