Linkovi

WP: WorldCom prošlog tjedna donirao republikancima sto tisuća dolara (27/6/02) - 2002-06-27


Američki tisak danas je prepun pojedinosti o skandalu s tvrtkom WorldCom koja je lažno preuveličala svoju zaradu za gotovo četiri milijarde dolara. Mi izdvajamo napis iz Washington Posta koji tvrdi da je i prije samog priznanja o falsificiranju podataka o zaradi uprava WorldComa pokušavala utjecati na političare u Washingtonu. Prošlog tjedna je, piše Post, WorldCom donirao Republikanskoj stranci sto tisuća dolara na gala večeri kojoj je nazočio i predsjednik Bush. WorldCom je, osim traženja poreznih olakšica, bio jedan od vodećih donatora republikanskom kongresmenu iz Mississippija Charlesu Pickeringu, a jednom je dao milijun dolara Institutu za čelništvo Trent Lott koji je nazvan po vođi republikanaca u Senatu.

Isti list izvještava da američki dužnosnici vjeruju da bi teroristička mreža Osame bin Ladena, al-Qaida, mogla izvesti napad sofisticiranim sredstvima na važne nacionalne kompjutorske sustave. Sve donedavno takva prijetnja nije ozbiljno uzimana u obzir no danas je situacija drugačija. Sposobnost al-Qaide za takav napad, procjenjuju stručnjaci, značajno je porasla u proteklu godinu dana. Međutim, kako piše Post, na nedavnom sastanku 13 agencija i obavještajnih ureda savezne vlade nije postignut dogovor oko procjene razine opasnosti od takvog napada. Najveću skepsu prema al-Qaidinom zanimanju za napade na računalne sustave pokazalo je Ministarstvo obrane, navodi Washington Post.

Christian Science Monitor osvrće se na transport nuklearnog otpada u Sjedinjenim Državama. Budući da se očekuje znatnije povećanje broja takvih pošiljki, raste i zabrinutost za sigurnost poglavito nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države. Savezne vlasti naglašavaju, da unatoč nekim incidentima s pošiljkama radioaktivnog nuklearnog otpada, od ranih 60-tih nije zabilježeno curenje radioaktivnosti, kao ni oboljenja ili smrti uslijed radijacije.

XS
SM
MD
LG