Linkovi

Za nevolje WorldComa kriva je 'internet-groznica' (29/6/02) - 2002-06-29


Najnoviji skandal u američkom poslovnom sektoru sredinom tjedna izazvao je nagli pad vrijednosti dionica na burzama diljem svijeta. Američki telekomunikacijski div WorldCom priznao je da je prijavio nepostojeće profite u vrijednosti od 3.8 milijardi dolara, što je jedan od najvećih slučajeva prijevare u američkoj poslovnoj povijesti.

O skandalu oko WorldComa razgovarali smo s Garyem Beachom, izdavačem poslovnih listova C-i-O i Darwin.

Gospodin Beach kaže da je obujam kolapsa WorldComa gotovo nevjerojatan. "To je nevjerojatno. Precijeniti profit za 3.8 milijardi dolara je prilično velika greška, koja se ne može pripisati samo financijskom direktoru i drugim članovima uprave koji su otpušteni. Vjerojatno će se pokazati da su u to bili umiješani i drugi. No, mislim da se to dogodilo jer je poslovanje WorldComa bilo tijesno povezano s 'groznicom' oko internet kompanija. Sve te kompanije, koje su počele s radom između 1998. i 2000. hitno su trebale telekomunikacijske usluge. Kada je prošle godine došlo do raspada u sektoru interneta, netko u WorldComu odlučio je falsificirati profite. Kako je padao dohodak od internet kompanija, rashodi su lažno prikazivani kao ulaganja u poslovanje."

A tako nešto – kaže gospodin Beach – nije samo pitanje pohlepe, već i kazneno djelo za koje se ide u zatvor. Postavlja se također pitanje – je li sve krenulo po krivu u samom WorldComu ili revizorskoj tvrtki Arthur Andersen, koja je pružala svoje usluge i drugom propalom američkom poslovnom divu – Enronu?

"Mislim da ovo dovodi u sumnju ne samo Arthura Andersena, već i praksu u svim revizorskim tvrtkama. U njima se obično govori o “općeprihvaćenim računovodstvenim standardima.” Ti standardi ne bi trebali biti opće prihvaćeni, već čvrsto postavljeni. Ne mogu spekulirati je li za lažno prikazivanje WorldComovih profita kriv Arthur Andersen. No, prilično je sigurno da će ovaj skandal i WorlCom, kao i Enron, odvesti u bankrot."

Može li se WorldCom ipak spasiti? Gospodin Beach smatra da može pokušati, primjerice prodajom dijelova svoga portfelja. No, upozorava ovaj stručnjak za biznis, takva prodaja možda nije najbolja ideja:

"To će biti prodaja u nuždi. Druge kompanije, zainteresirane za dijelove WorldComa, znat će da je WorldCom u velikoj nevolji. S druge strane, upravo oni dijelovi WorldComa koji bi donijeli najviše novaca, najpotrebniji su mu za opstanak. Stoga, mislim da WorldCom neće moći izbjeći bankrot."

Gary Beach, izdavač poslovnih časopisa “C-I-O” i “Darwin” upozorava da će žrtve propasti WorldComa biti ne samo njegovi uposlenici, već i njegove brojne mušterije.

XS
SM
MD
LG