Linkovi

Osvrt na 2002: Američka ekonomija (23/12/02) - 2002-12-23


Američko gospodarstvo, najjače gospodarstvo na svijetu, zabilježilo je u 2002. godini stopu rasta nižu od tri posto, što je ispod očekivanja nekih analitičara. Protekla godina bila je obilježena velikim korporacijskim skandalima, ekonomskom i financijskom nesigurnošću, te slabijim poslovnim rezultatima.

Godinu 2001. obilježila je recesija. U godini koja je na izmaku bio je zabilježen tek nešto blaži gospodarski oporavak.

Vrijednost dionica tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća rasla je vrtoglavom brzinom. Od tada vrijednost dionica bilježi pad već tri godine uzastopno. Na kraju ove godine vrijednost dionica je oko 10 posto manja u usporedbi s početkom godine. Otkako je vrijednost tržišta dionica dostigla svoj vrhunac, u ožujku 2000. godine, zbog pada vrijednosti dionica izgubljeno je 7 bilijuna dolara.

Smith: Sve dok su cijene nekretnina stabilne, Amerikanci su optimisti

Međutim, Jim Smith, profesor ekonomije na Sveučilištu Sjeverna Karolina, kaže da se američki potrošaći ipak ne boje budućnosti: "Ukoliko želite zastrašiti ljude u Sjedinjenim Državama i Britaniji, tada trebate izaći s pričom da će pasti tržišna vrijednost njihovih kuća i stanova. Jesu li cijene kuća i stanova u Sjedinjenim Državama prenapuhane? Ja mislim da nisu."

Profesor Smith dodaje cijena stambenih objekata u Sjedinjenim Državama i dalje raste. To prvenstveno treba zahvaliti kamatnim stopama na stambene kredite koje su na najnižoj razini unazad 40 godina, te stalnom rastu broja stanovnika.

Ostavka Paula O'Neilla

Administraciju predsjednika Busha, međutim, brinu usporena ekonomska kretanja. U prosincu je od ministra financija Paula O'Neila zatraženo da podnese ostavku. Bijela kuća je smatrala da je on postao odveć preokupiran problemom proračunskog deficita, koji je nastao dijelom i zbog velikih poreznih olakšica koje su uvedene iz 2001. godine. Nakon toga, došlo je do drastičnog pada proračunskih prihoda.

Gospodin O'Neil je poreznu politiku svoje vlade, samo nekoliko tjedana prije podnošenja ostavke, opisao ovim riječima: "Ne smatram da beskrajno posuđivanje od budućih generacija, naše djece i unuka, predstavlja odgovorno ponašanje, koje možemo pravdati našim sadašnjim potrebama, koje su navodno veće od njihovih. Za mene to nema nikakvog smisla."

Gospodina O'Neila je na dužnosti ministra financija zamijenio industijalac John Snow, koji dolazi iz željezničkog sektora.

Nastavak knjigovodstvenih skandala iz 2001.

Recimo i to da su proteklu poslovnu godinu u Sjedinjenim Državama obilježili i bankroti nekoliko velikih korporacija. U srpnju se to dogodilo telekomunikacijskom divu WorldCom. Krah je uslijedio nakon što je izašlo na vidjelo da je ova korporacija svoje troškove u poslovnim knjigama prikazivala kao prihode.

Privremeni glavni direktor WorldComa John Sidgmore izjavio je pred članovima nadležnog kongresnog odbora da je šokiran opsegom ove poslovne prijevare: "Reći ću vam samo da nikada nisam mogao zamisliti što se sve događalo. Iako dio onog što smo otkrili ide na dušu stare uprave, u ime svih djelatnika WorldComa želim se sada ispričati."

WorldCom je korporacija čiji sustavi “nose” oko trećinu globalnog prometa na internetu. Posao se i dalje odvija, ali pod nadzorom nadležnog suda. Nekoliko izvršnih djelatnika WorldComa optuženo je za kaznena djela, a ovaj stečaj je po svom opsegu najveći u povijesti Sjedinjenih Država.

Greenspan: Tržište ovisi o povjerenju ulagača, partnera i kupaca

Čelnik američke Središnje banke Alan Greenspan kaže da val knjigovodstvenih skandala potkopava povjerenje u američke kompanije: "Naš tržišni sustav ovisi u najvećoj mjeri o razini povjerenja. Povjerenju u riječi naših kolega, povjerenju u one s kojima poslujemo."

Još jedan američki poslovni div, avio-prijevoznik United Airlines, krajem godine proglasio je bankrot.

No, zaključimo ovaj pregled ipak u nešto pozitivnijem tonu. Očekuje se da će poslovna godina 2003. biti bolja od prethodne. No, stručnjaci su ipak podijeljeni u procjenama koliko će snažan biti taj gospodarski oporavak.

XS
SM
MD
LG