Linkovi

Tom Casey: 'Odgovorni za Srebrenicu trebali su biti pred Tribunalom već odavno'


Sjedinjene Države ponovno su pozvale Srbiju da Tribunalu za ratne zlocine izruci Radovana Karadžica i Ratka Mladica. Ovaj je poziv upucen na desetu obljetnicu masakra u Srebrenici. Slicni su se pozivi culi i na jucerašnjoj komemoraciji u Potocarima.

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey govorio je o važnosti Srebrenice, zašticene enklave Ujedinjenih naroda, koju su tijekom rata zauzele snage bosanskih Srba, koje su potom ubile do osam tisuca bošnjackih muškaraca i djecaka.

Glasnogovornik je dodao da Sjedinjene Države žele da dva glavna optuženika za ratne zlocine – Radovan Karadžic i Ratko Mladic – budu izvedeni pred lice pravde: "To je trebalo uciniti vec odavno. Želimo da odgovaraju pred sudom za svoje zlocine i nadamo se da ce vlada Srbije i druge vlade u regiji uciniti sve što mogu da oni budu izvedeni pred lice pravde i da odgovaraju za zlocine koje su pocinili."

Sjedinjene Države su u lipnju odmrznule deset milijuna americke pomoci, cija je isplata obustavljena u sijecnju zbog slabe suradnje Beograda s Den Hagom. Glasnogovornik je kazao da je pomoc odmrznuta nakon što su srbijanske vlasti izrucile 12 optuženika za ratne zlocine: "Pomoc je odmrznuta kao odgovor na postignuto, no, da bi se postignuo trajni napredak, treba se još dogoditi niz stvari, a to ukljucuje i rješavanje vrlo ozbiljnog pitanja izrucenja dvojice najvažnijih ratnih zlocinaca – Mladica i Karadžica."

Casey je dodao da je Srbija izrazila interes za hvatanje Karadžica i Mladica, no da Sjedinjene Države žele da Beograd rijeci potkrijepi konkretnim potezima. Na hvatanje Karadžica i Mladica pozvao je tijekom komemoraciji u Srebrenici i britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw: "Odvratno je, da su deset godina nakon masakra u Srebrenici, optuženici za taj zlocin – Karadžic i Mladic – još uvijek na slobodi. Nitko ih ne bi trebao štititi od transparentne medunarodne pravde."

Na komemoraciji je bio nazocan i bivši americki diplomat i arhitekt Daytonskog sporazuma Richard Holbrooke, koji je - prema dnevniku Washington Post - upozorio da pomirenje izmedu Srba i Bošnjaka nece biti dovršeno dok Karadžic i Mladic ne budu izvedeni pred lice pravde. "Iracani su pomogli Amerikancima u hvatanju Saddama Husseina, a Srbi još uvijek štite Mladica i Karadžica" - izjavio je Richard Holbrooke.

XS
SM
MD
LG