Linkovi

NATO: Srebrenički masakr se ne smije zaboraviti


"Masakr gotovo osam tisuca muškaraca i djecaka, u srcu Europe, nešto je što nikada ne smijemo zaboraviti ali i ne dozvoliti da se ponovi", kaže u priopcenju uz obljetnicu srebrenickog masakra glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer.

"Neki su odgovorni tamo gdje im je mjesto, u den Haagu, drugi su, poput Karadžica i Mladica još uvijek u bijegu iako se nece moci vjecno skrivati jer ce se jednom morati suociti s pravdom". Najbolji je odgovor na ovaj masakr nastaviti graditi mirnu zemlju koja se ukljucuje u euroatlantske strukture. "NATO savez ce nastaviti doprinositi kako bi Bosna i Hercegovina dostigla taj cilj", zakljucuje Scheffer.

Iz Europskog parlamenta stigla je ovakva poruka – "Nema oprosta dok Srbi ne priznaju zlocine, odgovornima se valja suditi za zlodjela, a vrata EU ce biti otvorena ali ce ih zemlje proci tek kada se zadovolji ovaj uvjet", kaže se u izjavi liberala Europskog parlamenta.

Od 19 optuženih za srebrenicki masakr den Haag je do sada osudio šestericu. Liberali su svom priopcenju dodali ocjenu zastupnika, umirovljenog generala Phillipea Morillona, francuskog zapovjednika UNPROFORA, kako nije bilo politicke volje da se sprijeci tragedija.

Ovih se dana u europskoj javnosti mnogo spominje odgovornost, iako su Nizozemci jedini koji se time intenzivno bave, svojevremeno su pokušali istragom spojiti sve elemente srebrenicke price. Proucavanja danas kažu da je broj nizozemskih vojnika s psihickim problemima stvorenih ratnim okolnostima dvostruko veci kod pripadnika Dutchbata iz Srebrenice nego li kod ostalih ali i da svaki peti Nizozemac pojma nema što Srebrenica znaci.

Ministar obrane u vrijeme pada Srebrenice je ipak prigovorio da su od Nizozemaca odgovornije, kako je kazao, "dvije velike zemlje" i, naravno, nespremnost da se djeluje na vrijeme. No, sada, nakon desetljeca, izvjesno je da nitko nije ocekivao toliko divljaštvo. "Srebrenica je simbol nemoci medunarodne zajednice», kriticki je ustvrdila rezolucija o Srebrenici Europskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG