Linkovi

Montgomery o Srebrenici: 'Gdje su isprike čelnika međunarodne zajednice?'


Za New York Times iz Srebrenice piše David Rhode, novinar koji je izvještavao o ratu u Bosni i Hercegovini, inače autor vrlo hvaljene knjige o događajima iz rujna 1995. Rhode piše da je oko 30 tisuća Bošnjaka, koji su nazočili jučerašnjoj komemoraciji u Potočarima, mahom sumnjičavo reagiralo na obećanja svjetskih čelnika da će odgovorni za masakr biti kažnjeni.

'Ne vjerujem više nikom. Toliko su obećavali, a malo što je ispunjeno' – navode se riječi 63-godišnje Zade Pašalić, čiji je brat u Potočarima pokopan tek jučer, nakon što su njegovi posmrtni ostaci identificirani u masovnoj grobnici s još 610 žrtava.

New York Times piše da su se predstavnici Britanije i Ujedinjenih naroda ispričali zbog toga što svjetske sile u ljeto 1995. nisu bile u stanju zaštiti mještane Srebrenice, koju je svjetska organizacija proglasila zaštićenom zonom.

Dnevnik Christian Science Monitor smatra da je posebno važno što je komemoraciji nazočio i predsjednik Srbije i Crne Gore. 'Balkan možda neće iskusiti potpuni mir sve dok Srbi ne postanu u potpunosti svjesni nedavne prošlosti… Karadžić i Mladić već predugo izbjegavaju suđenje, možda i uz pomoć mnogih Srba. Balkan zaslužuje i pravdu a i istinsko pomirenje' – piše uvodničar ovog dnevnika iz Bostona.

Dnevnik International Herald Tribune objavio je komentar Williama Montgomeryja, bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj, a potom i u Jugoslaviji, koji je prije toga bio posebni izaslanik Državnog tajništva zadužen za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Montgomery piše da su ključne 'i individualizacija krivnje kao i izrazi sućuti obiteljima žrtava'. Međutim, ovaj umirovljeni američki diplomat pita se: gdje su čelnici međunarodne zajednice koji su također doprinijeli tragičnom razvoju događaja na Balkanu?

'Jesmo li ikad od nekog čelnika Ujedinjenih naroda, ili misije UNPROFOR-a, ili od nekog dužnosnika strane zemlje, čuli i jednu riječ isprike ili priznanje odgovornosti' – pita se William Montgomery te nastavlja: 'Ironija je da je zbog Srebrenice jedino svojevremeno pala nizozemska vlada, iako su njezini vojnici koji su trebali čuvati Srebreničane, također bili žrtve jedne propale politike i jedne propale organizacije.'

'Imamo potpuno pravo tražiti odgovornost zemalja u regiji. Međutim žao mi je što isto ne činimo kada je riječ o našim postupcima' – piše u International Herald Tribuneu William Montgomery.

XS
SM
MD
LG