Linkovi

Bill Clinton pozvao na toleranciju u BiH (21/9/03) - 2003-09-20


Bivši je američki predsjednik Bill Clinton u Srebrenici otvorio memorijalni centar posvećen žrtvama masakra što su ga u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba. Srebreničani su bivšem su američkom predsjedniku Billu Clintonu zamjerili što nije više učinio na zaustavljanju rata, ipak su mu danas, osam godina nakon što je oko osam tisuća Bošnjaka pobijeno, dovikivali: "Voli te Bosna".

Clinton je u svom govoru naglasio kako su tragična zbivanja prije osam godina bila vrhunac "genocidnog ludila" u koje su lideri željni vlasti uvukli narod što su ga predvodili.

"Srebrenica treba označiti konačno uklanjanje tog ludila", loši ljudi koji su žudjeli za vlašću prouzročili su rat. Oni su tražili moć putem genocida, međutim Srebrenica je početak kraja genocida u Europi kazao je bivši američki predsjednik, podsjetivši kako je poslije stradanja Srebreničana dobio podršku NATO-a da k0načno osigura mir na ovim prostorima. Oko 60.000 pripadnika vojnika koji su okupljeni iz cijele Europe ali i iz SAD-a okupio se ovdje da očuvaju mir i ostat ovdje koliko bude potrebno.

"Pravda se zadovoljava ljudima u Haagu, onima koji su ondje i onima koje će tek biti upućeni. Potraga za liderima koji su i najodgovorniji mora se nastaviti sve dok oni ne budu uhićeni i izručeni sudu u Den Haagu" - rekao je Clinton, naglašavajući kako je potrebno ustrajati na gradnji trajnog mira u Bosni i Hercegovini i na učvršćenju zajedničkog života među pripadnicima njezina tri naroda. Zajednički život, po njegovu sudu, odrednica je Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH i on predstavlja njihovu budućnost.

XS
SM
MD
LG