Linkovi

Brozovich: Poučeni nedavnom prošlošću, američki Hrvati podržavaju oštre mjere protiv Saddama Husseina (7/3/03) - 2003-03-07


U Sjedinjenim Državama već tjednima se debatira o iračkoj krizi. Provode se istraživanja javnog mnijenja. Nude se argumenti i za i protiv američke vojne akcije. To, naravno, čine i američki Hrvati. O toj smo temi razgovarali s Frankom Brozovichem, bivšim predsjednikom Američko-hrvatske udruge i počasnim konzulom Republike Hrvatske u američkoj saveznoj državi Washington.

“Imajući u vidu da je veći broj europskih država osudio nastojanja Sjedinjenih Država i predsjednika Georga Busha da se okonča svjetska dvoličnost u vezi s primjenom sile u razoružavanju Saddama Husseina, vrlo često me građani Hrvatske pitaju kakav je stav američkih Hrvata po ovom pitanju te hoće li oni služiti američku vojsku na Bliskom istoku – kaže Frank Brozovich i odgovara:

"Američki Hrvati, kao i većina ostalih Amerikanaca, smatraju da je Saddam Hussein opasan i zao čovjek koji predstavlja prijetnju po sigurnost međunarodne zajednice. Najveći broj Amerikanaca također vjeruje da Saddam Hussein treba biti razoružan od oružja za masovno uništenje koje posjeduje te, ako je to moguće, da treba biti uklonjen s vlasti. Kao i većina drugih Amerikanaca i američki Hrvati imaju podijeljeno mišljenje oko toga trebaju li Sjedinjene Države uskladiti svoje odluke s mišljenjima UN-ove inspekcijske ekipe. Ipak, ako se Sjedinjene Države odluče ratom razoružati Saddama Husseina, svi će Amerikanci stati iza svoga predsjednika."

Gospodin Brozovich navodi primjere europske neodlučnosti u rješavanju nedavnih međunarodnih kriza, a osobito ističe ona događanja koja su, na krvav način, obilježila europski jugoistok u posljednjih 12 godina:

"Američki se Hrvati prisjećaju UN-ove i europske neodlučnosti i neučinkovitosti glede poduzimanja akcija protiv srpske agresije tijekom posljednjeg rata u Hrvatskoj i BiH - prisjećaju se kako je Warreen Christopher, američki državni tajnik, bio odbijen od strane Europljana kada ga je predsjednik Clinton poslao u Europu tražiti potporu vojnoj akciji koja bi za cilj imala zaustaviti srpsku agresiju i ekspanzionizam; prisjećaju se i propusta oko uspostave zone zabranjenog leta, propusta u osiguravanju puteva obskrbe Sarajeva, propusta u čuvanju zaštićenih zona kao što su bile Srebrenica i Bihać, neodlučnosti u vezi s reintegracijom hrvatskog teritorija. Američki Hrvati ne mogu zaboraviti da je Hrvatska morala sama djelovati, uz prešutnu američku potporu, kako bi oslobodila svoja okupirana područja."

Mnogi američki Hrvati sudjelovali su u ratovima koje su vodile Sjedinjene Države, kao američki vojnici. Hoće li se povijest ponoviti?

"Siguran sam da ima američkih Hrvata koji služe u američkim postrojbama čiji je zadatak razoružati Saddama Husseina, jednako kao što su američki Hrvati sudjelovali u svim američkim ratovima počev od američkog građanskog rata. Sjećam se, još sam bio mali dječak u gradiću Roslyn-Cle Elum u kojem sam odrastao, kako su članovi obitelji Barić primili posebnu zahvalu tadašnjeg predsjednika SAD-a zbog toga što su njihove kćeri i sinovi bili u američkoj vojsci tijekom II. svjetskog rata - u većem broju negoli ijedna obitelj u državi Washington - sedmero Barića i jedna kćer bili su pripadnici američke vojske tijekom II. svjetskog rata!

Proteklih stoljeća Amerika je toliko puta žrtvovala svoja bogatstva i koristila svoju veliku snagu - ne kako bi stekla tuđe teritorije nego da bi zaustavila agresiju i učinila svijet sigurnijim. Povijest nas uči da su oni koji su bili odlučni braniti američke vrijednosti uvijek na kraju imali korist od toga" – istaknuo je na kraju razgovora Frank Brozovich.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG