Linkovi

Nizozemsko izvješće o Srebrenici: "Nemoguća misija" (10/4/02) - 2002-04-10


Danas je nizozemski Institut za ratnu dokumentaciju objavio dugo očekivanu znanstvenu analizu svih događanja vezanih uz pad UN sigurnosne zone Srebrenica, koji je vodio masakru sedam do osam tisuća muškaraca iz grada i okolice počinjenom sa strane vojske bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića. U haaškim je optužnicama masovno ubijanje Srebreničena označeno kao "genocid".

Naša suradnica Lada Stipić–Niseteo pratila je objavljivanje izvještaja. Jesi li ga cijelog pročitala?

Stipić-Niseteo: Nisam cijelog, naravno, to je nemoguće i malo će tko, osim specijalista, posegnuti za tekstom dužim od sažetka studije. Nakon pet i pol godina istraživanja timovi ovog nizozemskog instituta zaključili su službenu istragu objavivši u sedam knjiga pod zajedničkim naslovom "Srebrenica – zona sigurnosti" na oko sedam tisuća stranica zaista detaljnu znanstvenu analizu, naglašavam znanstvenu. U Nizozemskoj se od dana pada enklave vodi žestoka diskusija o odgovornosti 110 pripadnika Dutchbata, nizozemske Vlade i Armije, UN-a, međunarodne zajednice. Analiza je dakle odgovor na sva neodgovorena pitanja i raščišćavanje nedoumica.

Glas Amerike: Koji su glavni nalazi analize?

Stipić-Niseteo: Donekle oslobađajući po vojnike na terenu, optužujući za nizozemske političare, katastrofalni za međunarodnu zajednicu. Ukratko, nizozemski su "plavci" u zonu sigurnosti došli na zadatak za koga nisu dobili odgovarajući mandat niti je pojam "UN zone sigurnosti" bio definiran do mjere da plavi šljemovi znadu što im je u datom trenutku činiti. Trupe su bile slabo naoružane, još slabije pripremljene, fizički i psihički iscrpljene radi zahtjevnog zadatka koji je nadilazio njihove mogućnosti. U enklavu nisu htjele svoje trupe poslati zemlje s većom sposobnošću djelovanja. Nizoizemci su se zaletjeli slijedeći ambiciju svoje Vlade da pripomognu rješavanju humanitarne krize. Za tako ambiciozan cilj uzmanjkalo im je svega, od opreme i treninga vojnika, preko koordinacije međunarodnih faktora do obavještajnih podataka. Nizozemci su koristili nepouzdane i netočne kanadske povjerljive informacije, odbili su američke, uglavnom radi negativnog, odbijajućeg stava Vlade, tvrdi analiza. Misija Dutchbata je stoga opisana kao "nemoguća misija" u kojoj se jedinica Dutchbata našla na nepoznatom terenu, nepripremljena do mjere da zapovjednici, uključujući i one najviše, nisu ni razmatrali moguće scenarije razvoja situacije. Ovo, naravno, ne skida svu odgovornost s Nizizemaca da su mogli učiniti više do li se povući iz enklave bez iti jednog ispaljenog metka.

Glas Amerike: Od mnogih elemenata koji su ovu misiju učinili «nemogućom» koji posebno upadaju u oči?

Stipić-Niseteo: Analiza je ustvrdila da je Dutchbat bio "između dvije vatre", ukliješten između ne-demilitariziranih Muslimana i s druge, Mladićeve vojske. Kada su se događanja približila humanitarnoj katastrofi, učinjen je toliki broj grešaka da su za tragediju Srebreničana, upozorava izvještaj, odgovorni i ljudi u UN-u i međunarodna zajednica i generali u nizozemskpoj vojsci a ne samo izvršitelji zločina. Nizozemske su vlasti nadalje odbile surađivati pri evakuaciji Srebreničana, pravdajući to strahom da ne pomažu etničkom čišćenju. Loše je procijenio zapovjednik UN-ovih trupa francuski general Janvier odbivši upotrebu zračnih udara. Janviera je, inače, analiza da tako kažem "očistila", oslobodila optužbi koje se godinama šalju na njegov račun a to je da je s Mladićem sklopio tajni dogovor, deal o nekorištenju zračnih udara u zamjenu za spas francuskih vojnika – talaca bosanskih Srba. Dogovora nije bilo, decidirana je analiza. Sama je zona sigurnosti bila "čista iluzija". Sve što je međunarodna zajednica učinila oko Srebrenice uradila je pogrešno. Dutchbat je poslat čuvati mir tamo gdje mira ni nije bilo, sažela je "nemoguću misiju" knjiga. Sve u svemu, ovih sedam tisuća stranica popis je svih slabosti i propusta međunarodne zajednice u jednoj mirovnoj misiji. Propusti su, na žalost, skupo koštali stanovnike Srebrenice. Dodajem da će neke od elemenata iz analize u svojim procesima koristiti haaški Tribunal za ratne zločine. Dokumenti haaškog Tužiteljstva također su korišteni prilikom sastavljanja analize.

XS
SM
MD
LG