Linkovi

Spora pravda za Srebrenicu


Zapovjednik Drinskog korpusa, jedinice Vojske RS koja je odigrala najznačajniju ulogu u opsadi Srebrenice i potom u smaknuću Srebreničana, general Radislav Krstić, prošle godine u travnju pravomoćno je osuđen na 35 godina zatvora radi sudjelovanja u genocidu. Najbitniji element presude jest naširoko elaborirana ocjena Žalbenog vijeća da se u enklavi pod zaštitom UN-a dogodio genocid.

General Krstić za sada je najviše rangirani osuđenik. Prvi kome je suđeno i presuđeno za Srebrenicu bio je vojnik Dražen Erdemović, još 1998. godine je , priznavši odgovornost, dobio pet godina zatvora. Kaznu je odležao u Norveškoj. Sada živi s novim identitetom.

Osim Krstića i Erdemovića osuđeni su za ratne zločine Vidoje Blagojević i Dragan Jokić, žalili su se na kazne od 18, odnosno devet godina zatvora. Žalbeni je postupak u toku. Momir Nikolić i Dragan Obrenović priznali su krivicu, dobivši 27 i 17 godina zatvora, Nikolić se žalio, postupak je u toku. Oni su šestorica od 19 optuženih za Srebrenicu.

Sudski procesi traju protiv Slobodana Miloševića, kome je genocid jedna od 66 točaka optužnice za odgovornost za zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Tužiteljstvo nikada nije ni sakrivalo da će genocid kao element optužnice biti najteže dokazati.

U pripremi su suđenja generalu Momčilu Perišću radi logističke potpore Vojske Jugoslavije bosanskim Srbima, te skupini časnika vojske bosanskih Srba, što za genocid, što za ratne zločine - to su Vinko Pandurević, Drago Nikolić, Ljubiša Beara, Ljubomir Borovčanin, Vujadin Popović, Milan Gvero, Radivoje Miletić i Milorad Trbić. U toku je postupak kojim suci razmatraju zahtjev Tužiteljstva za objedinjavanjem srebreničkih optužnica. Naravno, najviši u lancu zapovijedanja i odlučivanja još su snimke na TV ekranima i na slobodi – Ratko Mladić i Radovan Karadđić.

XS
SM
MD
LG