Linkovi

Kongresmen Smith: Carla Del Ponte nije u pravu kada ne želi ići u Srebrenicu


Američki kongresmen Chris Smith, inicijator je i glavni sponzor rezolucije kojom bi – bude li usvojena - američki Kongres zločine u Srebrenici proglasio genocidom.

Nakon nedavne izjave glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte da je sramotno za bilo kojeg medjunarodnog predstavnika da nazoči 10. obljetnici Srebrenice, ukoliko u to vrijeme ključni optuženici za Srebrenicu, Karadžić i Mladić budu na slobodi – kongresmen Smith je rekao: "Ja jako poštujem glavnu tužiteljicu, ali predstavnici međunarodne zajednice trebaju ići u Srebrnicu. Skandalozno je to kako je međunarodna zajednica slabo čuvala tu sigurnosnu zonu i bukvalno pozvala ljude samo da bi ih izručila Mladiću za klanje. Imao sam više kongresnih rasprava tijekom proteklih nekoliko godina upravo o sramoti u odnosu na Srebrenicu i mislim da se međunarodna zajednica mora smatrati odgovornom i da se treba ispričati za greške koje je počinila. Mislim da odlazak tamo jest i pokazivanje odgovornosti, kao i proces izlječenja. Tamo jesu počinjene ozbiljne greške i od strane mirovnih snaga, UNPROFOR-a, i međunarodne zajednice.”

Upitan o izgledima da rezolucija o Srebrenici prođe i što bi to predstavljalo za Bosnu i Hercegovinu – kongresmen Smith je rekao: “Mislim da deset godina nakon stravičnog zločina koji je doveo do gubitka izmedju 7 i 8 tisuća ljudi, uz praktično, pristanak međunarodnih mirovnih snaga, ova je rezolucija ne samo sjećanje i izraz poštivanja za one koji su umrli i one koji su izgubili voljene, nego i za one koji su preživjeli, kao i znak da želimo izraziti našu solidarnost s njima, jer su oni toliko puno izgubili. Niti jedna tragedija, kao što je to Srebrenica, ne može jednostavno biti gurnuta u stranu i zaboravljena. Sjećanje preživjelih poziva da se stradali ne zaborave i da im se iskaže poštovanje za cijenu koju su oni platili samo jer su željeli živjeti slobodno i pošteno.”

Administracija predsjednika Busha je jasno naznačila da je odlučna da počne rješavati preostale probleme na Balkanu. Upitali smo kongresmena Chrisa Smitha što po njegovom mišljenju to znači za Bosnu i Hercegovinui što je po njegovom mišljenju najveći nerješeni problem u BiH. “Jedno od nasljeđa Daytona jest da je očito pomogao uspostavljanju mira, ali isto tako razdvojio etničke skupine u tom dijelu svijeta na način koji se sada pokazuje neodgovarajućim za harmoniju, koji je jako skupa - policija ne suradjuje koliko bi mogla, sudstvo je u biti razdvojeno...nedovoljno je pomirenja, a ono će se potpuno moći dostići samo ukoliko neke od ovih prepreka u Daytonskom sporazumu budu uklonjene. Mislim da trebamo revidirati to pitanje, a vjerujem i da je to ono što misli predsjednik Bush. Dakle, da ponovim: potrebna je reforma i evolucija Ustava i zakona, posebno onih koji su doneseni u ratnim uvjetima. Što više, pri tome, budemo gledali na suradnju svih naroda to bolje za cijelu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je.

S članom Zastupničkog doma američkog Kongresa Christopherom Smithom razgovarala je Bosanska redakcija Glasa Amerike.

XS
SM
MD
LG