Linkovi

"Vukovaru treba pomagati" - razgovor s britanskim veleposlanikom u Hrvatskoj Nicholasom Geraldom (14/11/01) - 2001-11-14


"Hrvatska, pa tako i Vukovar imaju svijetlu budućnost" - rekao je u Vukovaru Nicholas Gerald, veleposlanik Velike Britanije u RH.

"U Hrvatskoj sam godinu dana i u njoj je za to vrijeme postignut golem napredak. Presretan sam što je Hrvatska potpisala ugovor o suradnji s EU, što je najveći korak ka punopravnom članstvu u Uniji. Moja će vlada Hrvatskoj pomoći koliko god može u tim nastojanjima. Već sada, kroz obrazovanje pomažemo Ministarstvu za europske integracije, te ministarstvima obrane, pravosuđa i vanjskih poslova," kazao je veleposlanik Gerald, dodajući: "Najviše želimo pomoći mladima, koji su budućnost ove zemlje, a Vukovaru ćemo pomoći da zauzme vodeću ulogu u ovom dijelu Hrvatske."

Prisjećajući se sredine studenoga 1991, pitali smo britanskog veleposlanika je li Britanija mogla učiniti više da ne dođe do tragedije u Vukovaru.

"Siguran sam da vukovarsko iskustvo može biti opisano kao strašna, strašna tragedija, i gledajući unazad, mnoge su zemlje pokušale to spriječiti, ali sada gledamo u budućnost i želimo pomoći Vukovaru," odgovorio je.

Ipak, nakon Vukovara, dogodili su se Sarajevo, Srebrenica, Goražde i Kosovo. Upitan kako to da međunarodna zajednica nije ništa naučila od Vukovara, veleposlanik Gerald je odgovorio: "Međunarodna je zajednica mnogo naučila. Brojne su snage i sada u Bosni i Makedoniji, u čemu je Velika Britanija imala vodeću ulogu."

XS
SM
MD
LG