Linkovi

Kongres prosvjeduje protiv anti-semitizma u Ujedinjenim narodima


Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Država usvojio je oštro sročenu rezolucija koja poziva Ujedinjene Narode i sve članice svjetske organizacije da prestanu s političkim napadima na Izrael, te okončaju uporabu anti-semitskih izraza i fraza u tim napadima. Usvajanje ove rezolucije dolazi u trenutku kada Zastupnički dom predlaže da se budući američki godišnji novčani prilozi Ujedinjenim narodima uvjetuju reformom svjetske organizacije.

Članove Kongresa sve više zabrinjava rast anti-semitizma širom svijeta, a pogotovo stalni politički napadi na Izrael u Ujedinjenim narodima. U jučer usvojenoj rezoluciji navodi se da se Kongres morao suprotstaviti 'zloćudnosti kojom se u Ujedinjenim narodima Izrael napada i diskriminira'. Ovaj dokument poziva predsjednika Sjedinjenih država da uputi američkog veleposlanika u svjetskoj organizaciji na rad protiv anti-semitizma koji je raširen u komunikaciji među mnogim članicama, kao i protiv rezolucija koje su upravljene protiv Izraela.

Članica Zastupničkog doma, republikanka Ilena Ros-Lahtinen, rekla je da Kongres očekuje da i sami Ujedinjeni narodi poduzmu mjere protiv izraženog anti-semitizma: "Rezolucija poziva Ujedinjene narode da službeno i javno osude anti-semitske izjave na svim sastancima svjetske organizacije, te da pozovu na odgovornost osobe koje daju takve izjave."

Rezolucija američkog Kongresa kritizira Ujedinjene narode što su 'dopustili da postanu svojevrsno bojno polje u političkom ratu protiv židovske države.' Taj politički rat vode arapske ali i druge zemlje, navodi se u rezoluciji. Također, rezolucija dokumentira činjenicu da se svake godine u Glavnoj skupštini svjetske organizacije izglasa nekoliko desetaka rezolucija koje su kritične prema Izraelu.

To se događa bez obzira na činjenicu da je glavni tajnik UN-a Kofi Annan izjavio da 'svijet ne može šutjeti pred rastućim anti-smitizmom'. Ujedinjeni su narodi također usvojili rezoluciju o vjerskoj toleranciji, a početkom je godine održana i posebna komemorativna sjednica na kojoj se odala počast žrtvama nacističkog holocausta.

Rezolucija Zastupničkog doma Kongresa – koju podržavaju i demokrati i republikanci - ne obvezuje Ujedinjene narode na bilo što. Međutim, Kongres svjetskoj organizaciji na ovaj način upućuje snažnu poruku – rekao je demokrat Steny Hoyer. "Anti-semitizam se ne može prihvatiti niti u jednoj regiji, niti u jednom međunarodnom forumu, a pogotovo ne u forumu koji je posvećen ostvarivanju globalnog mira i razumijevanja među narodima. Oni koji misle da u Ujedinjenim narodima mogu nekažnjeno širiti anti-semitizam - griješe, i trebaju snositi odgovornost" - izjavio je ovaj demokrat iz savezne države Maryland.

Usvajanje ove rezolucije uslijedilo je dan prije no što Odbor Zastupničkog doma za međunarodne odnose počinje s raspravom o reformama u svjetskoj organizaciji. Navevši korupcijski skandal u programu 'Nafta za hranu', republikanac Henry Hyde predložio je da Sjedinjene Države zadrže polovicu planiranog godišnjeg doprinosa Ujedinjenim narodima – sve dok svjetska organizacija ne provede znakovite unutrašnje reforme.

Dužnosnici svjetske organizacije pozvali su nedavno Kongres da ne koristi američki doprinos UN-u kao oruđe u pritisku za provođenje reformi.

Rezolucija Zastupničkog doma koja kritizira anti-semitizam u Ujedinjenim narodima zatražila je od američkog Državnog tajništva da u svom godišnjem izvješću u vjerskim slobodama u svijetu redovito dokumentira i pojave anti-semitizma. Rezolucija se također zalaže za pojačanu medijsku komunikaciju prema arapskim i muslimanskim zemljama općenito, kako bi tamošnja publika postala osjetljivija na problematiku vjerske netolerancije i nasilja.

XS
SM
MD
LG