Linkovi

San Francisco: Obilježavanje 60. obljetnice Povelje UN-a


Ujedinjeni narodi ovaj vikend obilježavaju 60. obljetnicu svojeg postojanja prigodnim proslavama u San Franciscu, gdje je 26. lipnja 1945. potpisana Povelja Ujedinjenih naroda. Priredbe su posvećene uspjesima i neuspjesima svjetske organizacije, te izazovima koji se pred nju postavljaju.

Nancy Peterson, predsjednika područne Udruge za Ujedinjene narode u San Franciscu kaže da će središnja svečanost biti održana u četvrti Nob Hill, nedaleko od mjesta na kojem je svjetska organizacija osnovana. "Namjeravamo, da tako kažem, na Nob Hillu zapaliti vatru koju će vidjeti cijeli svijet," izjavila je gospođa Peterson.

Obilježavanje 60. obljetnice Ujedinjenih naroda uključuje četiri glavna događaja. Jučer je održan panel o razvojnim ciljevima UN-a za novo tisućljeće, uključujući ublažavanje siromaštva i poboljšanje javnog zdravstva. Navečer je upriličen prigodni prijem u počast konzularnom koru San Francisca. Danas bivša irska predsjednica i bivša dužnosnica UN-a Mary Robinson govori o ljudskim pravima, a na rasporedu je i panel o budućim izazovima.

Stephen Schlesinger, direktor World Policy Institutea pri Sveučilištu New School u New Yorku, kaže da osnivanje Ujedinjenih naroda nije bilo mala stvar. Američke predsjednik Harry Truman želio je ostvariti viziju svojeg prethodnika Franklina Roosevelta. Truman je uvjerio delegate iz 50 zemalja da se okupe u San Franciscu. Profesor Schlesinger opisao je događaje koji su zatim uslijedili u svojoj knjizi "The Art of Creation – Umijeće stvaranja". Kako kaže, u tom trenutku, mnogo je toga bilo na kocki.

"Morate se sjetiti da je u proljeće 1945, kada je konferencija započela, svijet ostavio za sobom dva kataklizmička rata, koji su se vodili u roku od 30 godina. U Prvom svjetskom ratu umrlo je oko 30 milijuna, a u Drugom svjetskom ratu, koji se upravo privodio kraju, umrlo je još 60 milijuna ljudi," podsjeća naš sugovornik.

Profesor Schlesinger kaže da su delegati kroz debate i intrige iza kulisa uspjeli sastaviti Povelju Ujedinjenih naroda. 84-godišnji Ted Drenton bio je u to vrijeme student novinarstva koji je pratio događanja na konferenciji u San Franciscu za studentski list Sveučilišta Stanford. Kako se prisjeća, tih je dana u San Franciscu vladala euforija – kako na ulicama, tako i u operi gdje su delegati vijećali. "Na ulicama su ljudi Trumana obasipali konfetima, a Opera je bila prepuna," prisjeća se Drenton.

Politička realnost navela je svjetsku organizaciju da si u početku postavi ograničene ciljeve. Stephen Schlesinger izjavio je da Ujedinjeni narodi ipak nisu uspostavili svjetsku vladu, niti međunarodnu vojsku za spriječavanje budućih sukoba, kako su to zamišljali neki delegati. "S druge strane, najvažnije postignuće kandidata činjenica je da je spriječen eventualni treći svjetski rat. U zadnjih šezdeset godina nije bilo novog svjetskog rata," kaže profesor Schlesinger.

Kritičari kažu da su Ujedinjeni narodi više nego spremni za reforme. Između ostaloga, ukazuju na nedavne skandale, uključujući navode da su sredstva iz bivšeg iračkog programa "Nafta za hranu" preusmjeravana u džepove Sadama Huseina i drugih korumpiranih dužnosnika. Neki pak dovode u pitanje legitimitet Komisije Ujedinjenih naroda za ljudska prava. Dvostranački američki panel pozvao je na izmjene u pravilima rada te komisije, kako bi se iz nje isključile zemlje koje ne poštuju ljudska prava.

U jeku debate o budućnosti svjetske organizacije, ni Sjedinjene Države, ni druge zemlje nisu na svečanosti u San Franciscu poslale visoke državne delegacije. Organizatori su kritizirali administraciju predsjednika Busha zbog odluke da u San Francisco uputili veleposlanika srednjeg ranga, koju State Department opravdava kolizijom u rasporedima državne tajnice Condoleezze Rice i njenog zamjenika Roberta Zoellicka.

Bivša američka dužnosnica Gillian Sorenson, savjetnica Zaklade Ujedinjenih naroda, kaže da su Ujedinjeni narodi u načelu uspješni, te da pojedine neuspjehe, kao što je bio masakr u Ruandi, treba pripisati pojedinim zemljama-članicama, a ne cijeloj svjetskoj organizaciji. "Moramo biti jako oprezni kada kažemo "Ujedinjeni narodi nisu uspjeli". Ujedinjeni narodi smo svi mi, pogotovo Sjedinjene Države," kaže Gillian Sorenson.

Stephen Schlesinger izjavio je da su Ujedinjeni narodi uspješno ispunili potrebu da se ograniče sukobi, dijelom kroz misije poput misija u Koreji tijekom pedesetih i u Perzijskom zaljevu tijekom devedesetih. Prema njegovim riječima, Ujedinjeni narodi također su okončali sukobe u zemljama poput Kambodže i Angole. Profesor Schlesinger ističe da svjetska organizacija trenutno provodi mirovne misije na 17 mjesta na svijetu – od Kosova do Cipra, te da tako igra ulogu koju ne mogu igrati pojedine zemlje.

XS
SM
MD
LG