Linkovi

Gibsonova 'Pasija' - hit u arapskom svijetu (7/4/04) - 2004-04-07


"Pasija" Mela Gibsona izazvala je veliko zanimanje u arapskom svijetu, prije svega zahvaljujući kritikama Židova na račun ovog kontroverznog filma. Filmski kritičari kažu da je takva reakcija Židova, kako se čini, potaknula konzervativne arapske vlade da prekrše vlastita stroga pravila cenzure, te da dozvole prikazivanje Gibsonovog filma u cijelosti.

Otkako se počeo prikazivati u arapskim zemljama prošlog tjedna, kina su puna, a film ruši sve rekorde gledanosti i zarade. Zahvaljujući velikim kršćanskim manjinama u Egiptu i Libanonu, u tim zemljama "Pasija" je pravi hit na kino-blagajnama, no u kino-dvorane hrle i muslimani, dok muslimanski svećenici uglavnom šute.

Islam zabranjuje prikazivanje svetaca od krvi i mesa, te vjeruje da Isus nije bio razapet, niti da je sin Božji. Muslimansko svećenstvo u arapskim zemljama redovito pazi da se knjige i filmovi koji se smatraju svetogrdnim zabrane. Unatoč tim ograničenjima, "Pasija" je zabranjena u samo nekoliko zemalja regije, kao što su Kuvajt i Bahrein. Čak i u Saudijskoj Arabiji, u kojoj nema kina, novine javljaju da se piratizirane kopije "Pasije" odlično prodaju. "Pasija" se gleda i među Palestincima.

Židovske organizacije u Europi i Sjedinjenim Državama pokušale su zabraniti taj film, tvrdeći da zorno prikazivanje Isusove muke nepravedno predstavlja Židove kao njegove ubojice, te da bi zato mogao potaknuti anti-semitizam.

Međutim, mnogi Arapi ne vjeruju da je "Pasija" anti-semitska, već kažu da vjerno prikazuje Isusovu smrt. Vladini dužnosnici tvrde da dozvola prikazivanja filma nema nikakve veze s politikom, ali analitičari kažu da vjerojatno ne bi bio prikazan u arapskom svijetu, da napetosti između Arapa i Izraela nisu tako visoke.

XS
SM
MD
LG