Linkovi

Antisemitizam u prošlosti i sada (7/4/02) - 2002-04-10


Od 7. do 14. travnja u Sjedinjenim Državama je tjedan sjećanja na Holocaust. To je razdoblje kad se Amerikanci prisjećaju šest milijuna Židova i milijuna drugih koje je ubila nacistička Njemačka u drugom svjetskom ratu.

Holokaust je bez premca bio najužasniji anti-semitski zločin u povijesti. Međutim, on je daleko od toga da bude jedini takav izljev zla - bilo prije bilo kasnije. U posljednjih nekoliko mjeseci, u stvari, anti-semitizam se pojavio na više mjesta. U Francuskoj, u proteklih godinu i pol dana, zabilježene su stotine slučajeva anti-židovskog nasilja. 31. ožujka, sinagoga u Marseillesu izgorjela je do temelja. Dan ranije napadnute su sinagoge u Strasbourgu i Lyonu zajedno s jednom trgovinom u židovskom vlasništvu u Toulouseu. Francuski predsjednik Jacques Chirac i premijer Lionel Jospin osudili su ove napade. Francuska vlada objavila je nove mjere za zaštitu židovskih škola i drugih institucija.

Antisemitizam je odavno udomaćena bolest Srednjeg istoka. Pozivi na mržnju Židova česta su pojava u novinama, radijima i televizijama kako na palestinskim područjima tako i u Saudijskoj Arabiji i Egiptu. U nekim slučajevima, nacistička Njemačka veliča se u palestinskim i arapskim medijima zbog ubijanja Židova. U drugim slučajevima, komentatori tih medija minimalizirali su Holokaust te čak odbacuju činjenicu da se on uopće dogodio.

Prošlog mjeseca, saudijski list Al-Riyadh objavio je dvije kolumne u kojima se iznosi apsurdna tvrdnja da Židovi ubijaju mlade muslimane i kršćane kako bi uporabili njihovu krv pri spravljanju blagdanskih jela. Ova stoljetna laž poznata je kao “kleveta o krvi” koja je omiljena među ekstremnim anti-semitima. Kao i toliko puta ranije odavno diskreditirana anti-semitska rasprava “Protokoli staraca iz Ziona” ponovno se objavljuje u srednjoistočnim medijima kao činjenica. Egipatske televizijske postaje nedavno su prikazale dugačku seriju utemeljenu na toj zloglasnoj ruskoj izmišljotini iz 19. stoljeća”.

Holokaust iz 40-tih godina nije se dogodio u vakuumu. Njegova priprema dogodila se u desetljećima pa i stoljećima anti-semitizma. To se više nikada ne smije ponoviti. Upravo zbog toga Amerikanci će nastaviti govoriti protiv anti-semitizma i svih drugih optužbi koje imaju za cilj mržnju ljudi na temelju njihove vjere, rase ili etničkog podrijetla.

XS
SM
MD
LG