Linkovi

Nove američke kritike na račun UN-a


"New York Times" javlja o novim američkim kritikama na račun Ujedinjenih naroda. Naime, dvostranački kongresni panel će, kako javlja njujorški dnevnik, ovaj tjedan izvijestiti da Ujedinjeni narodi pate od lošeg upravljanja, "bijednog" morala među osobljem, te nedostatka odgovornosti i profesionalne etike. Ipak, panel će, kako je najavljeno, ukazati na sveobuhvatne promjene koje je predložio glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, te će pozvati Sjedinjene Države da podrže predložene promjene. Između ostaloga, panel će predložiti da Ujedinjeni narodi uvedu posebna nadzorna tijela poslovnog tipa, te radne standarde koji bi poboljšali učinkovitost. Kako javlja "New York Times", panel će također predložiti organiziranje snaga za brze intervencije sastavljene od snaga zemalja članica, kako bi se spriječili genocid, masovna ubojstva i velika kršenja ljudskih prava prije nego što se dogode.

"Christian Science Monitor" piše o sve većim naporima vlasti u pojedinim saveznim državama i na lokalnim razinama da spriječe pobačaje. Protivnici abortusa se, piše bostonski dnevnik, sve od legalizacije pobačaja 1973, zalažu za postupno uvođenje sve većih ograničenja na pobačaj. U zadnje vrijeme, takva se ograničenja sve češće uvode na lokalnim razinama, što, ocjenjuje autor članka, odražava stajališta mnogih Amerikanaca, ali i sve konzervativnija zakonodavna tijela u saveznim državama. Primjerice, u Teksasu se od maloljetnika traži pismeni pristanak roditelja za pobačaj. U Indijani, novi zakon traži od liječnika koji obavlja abortus da kaže roditeljima da vidi ultrazvučnu sliku fetusa i da može čuti kucanje njegovog srca. U Georgiji, liječnik mora majku informirati o dobi fetusa, o alternativama pobačaju, te o mogućnosti da će fetus prilikom pobačaja osjetiti bol. Iako protivnici pobačaja priznaju da ove mjere u pravilu nemaju većeg učinka, ipak ih smatraju važnima kako bi pitanje abortusa ostalo u žarištu pozornosti, te kako bi se postavili pravni presedani za status fetusa kao osobe.

Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" prenosi agencijsku vijest o znatnom padu nasilja u američkim obiteljima. Prema najnovijim vladinim statistikama, broj slučajeva zlostavljanja djece i drugih oblika nasilja u obitelji pao je za više od pola između 1993. i 2002, u skladu s općim padom stope kriminala u istom razdoblju. Stopa nasilja u obitelji pala je s 5,4 na 2,1 žrtvu na tisuću ljudi u dobi preko 12 godina. Najčešći oblik nasilja su, pokazuju statistike Ministarstva pravosuđa, nasilni napadi, dok na ubojstva otpada manje od 0,5 posto svih slučajeva nasilja u obitelji. Podaci također pokazuju da žene čine 73 posto žrtava nasilja u obitelji, dok muškarci čine 75 posto nasilnika; da se većina slučajeva nasilja u obitelji događa u kući ili oko nje, da su 74 posto žrtava, te 79 posto počinitelja bijelci, te da je većina žrtava u dobi od 25 do 54 godine.

XS
SM
MD
LG